13 Haziran 2023 Salı

ROMA TARİHİ 95- Flavius Gratianus Augustus (Gratianus , 367-383)

     

·          I. Valentinianus’un oğlu olan Gratianus 359’da Sirmium’da (Roma’nın Balkanlardaki bir eyaleti, Günümüz Kosova’nın kuzey tarafı, Mitrovica) dünyaya gelir.

Gratianus 


     ·         8 yaşındayken babası tarafından augustus unvanı verilir. Babasının 375’teki ölümünden sonra 18 yaşında Batı Roma’da imparator olur. Valens’in Hadrianopolis (günümüz Edirne) yakınında Vizigotlarla savaşında ona yardıma edeceğine söz verse de, yardıma gidemedi sonuçta Valens, Vizigotlar tarafından 378’de öldürülür.

Hadrianopolis'in yer aldığı Tracia (Trakya)


                                                                                                     ·         379’da Valens’in yerine Theodosius’u Doğu’nun augustus’u olarak atadı. Gratianus’un kendisi Batı’nın yönetimini üstlenmiştir.

·         383’te Britannia’da Magnus Maximus’un (383-388 yılları arasında kendini Roma imparatoru ilan ettiren genaral)  isyanını bastırmak için harekete geçse de askerleri savaşmak istemediler. Gratianus Lugdunum’a (Günümüz Fransa’da Lyon) kaçsa da yakalanarak öldürüldü. Magnus Maximus ise  Gallia, Britannia ve Ispanya’da egemen oldu.

Magnus Maximus'un bastırdığı sikke


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...