30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI -5-

 

7. Bergelmir

·         İskandinav mitolojisinde ilk önceleri sonsuz gibi bir karanlık vardı. Karanlık boşlukta Gigungagap denilen bir varlık bulunuyordu.  Zamanla oluşan sıcek ve soğuklarakarsu halinde Gigungagap’a dökülüyorlardı. Kuzeydeki soğuk akarsu Niflheim, güneydeki sıcak akarsu Muspelheim’dir. Soğuk ve sıcağın birleşiminden Ymir denilen ilk dev oluşmuştur.

·         Ymir, Audumbla adlı ineğin sütünden beslenmiş inek de buzun üzerindeki tuzları yalayarak besinini almıştı. İneğin buzları yalamasıyla Buri adlı ilk tanrı ortaya çıktı. Ymir ve Buri yaratma kuvvetlerini kullanarak kendilerine eş ve çocuklar yaptılar.

·         Adil, büyük ve güçlü olan ilk tanrı Buri’nin Borr adındaki oğlu buzul dev olan Bestla ile evlendi. Bu evlilikten kadim üç kardeş tanrı doğar: Odin, Vili ve Ve.

·         Odin, Vili ve Ve adındaki üç kardeş ilk dev olan Ymir’i öldürerek evren ve dünyaya şekil vermeye başladılar. Üç kardeş, Ymir’i kılıç ile öldürdüler. Dev’İn cesedini Ginungagap’ın ortasına konularak yeryüzü yapılmış, diş ve kemiklerinden taşlar ve kayaları, etinden toprağı, kanından deniz ve suları yarattılar. Ymir’İ öldürdükten sonra tanrılara yaşam hakkı vermeyen devleri öldürmeye karar kıldılar. Üç kardeşin devleri öldürmelerinden sadece Bergelmir denilen dev ve ailesi hayatta kalmayı başarmıştır.

 

Bergelmir

 8.Bestla

·         Audhumla denilen tanrıların öncesindeki kadim inek buzu yalayarak buza insan şeklini verdi. Buza Buri adı verildi. Buri tanrıların atası kabul edildi. Buri’nin Bor adlı oğlu devlerin kızı olan Bestla ile evlendi. Bu evlilikten Odin, Ve ile Vili adlı oğulları oldu. Bu üç tanrı Ymir’i öldürerek dünya ve evreni kuracaklardı. (Bknz. Ymir bölümü)

·         Bestla, İskandinav mitolojisinde baştanrı kabul edilen Odin (veya Woden)’in annesi olup Odin’in nansı Bor’dur. Odin kendi zamanındaki tanrıların en büyüğü, kral, ölümlülerin babası ve aynı zamanda  savaş ile ölümün de tanrısıdır.

·         Bestla’nın bie diğer oğlu da Hoenir’dir. Hoenir, Odin’in kardeşi olup tanrı ve insanlara zeka ve duygu veren tanrı kabul eidlirdi. Tanrıların kıyameti kabul edilen Ragnarok denilen olaydan sonea kurtulan tanrıların kralı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...