19 Şubat 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -51 Didius Iulianus ( 193)

 

·         Marcus Didius Salvius lulianus  Severus( 193)

·         Marcus Didius Severus lulianus 30 Ocak 133’te Milano dünyaya gelir. Iulianus’un çocukluğu Marcus Aurelius’un annesi Domitia Lucilla’nın yanında geçti. Onun sayesinde devlet memuriyetinde önemli mevkilerde bulundu.

·          162’de praetor, 175’te consul oldu. 

Didius Salvius lulianus


·         170-190 arasındaki yıllarda valilik yapar:  llyricum, Aşağı Germania, Bithynia-Pontus ve Africa eyaletlerinde valilik yaptı.

·         Kendisinden önceki imparator Pertinax’ın öldürüldüğü haberini aldığında ise senatörken imparator olmak için harekete geçer.

·         Pertinax’ın öldürülmesi üzerine Roma tahtı için iki aday vardı: Şehir praefectus’u (praefectus urbi) Pertinax’ın kayınpederi Sulpicianus ve o sırada senatör olan lulianus.

·         Muhafızlara (praetor) yüklüce bir para vaadinde bulunan lulianus onların desteğini elde etmiş ve Roma Senatus’unun da onayını alarak tahta geçti. Bir anlamda imparator olmayı satın almıştı. Bu sırada Pertinax’ın ölüm haberini alan Syria valisi Pescennius Niger ve Yukarı Pannonia valisi Septimius Severus da askerleri tarafından imparator ilân edilirler.

Pertinax




·         Hemen sonra sonra da Britannia valisi Clodius Albinus da imparator ilân edilir. Böylece, Pertinax’ın öldürülmesi sonrasında Roma’da iç savaşa benzer durum vardı. Severus’un Roma’ya yürümesi üzerine lulianus, Senatus’tan Severus’u ortak imparator ilân etmesini istediyse Severus, tek başına görevi alma ister. Güçlü ordusuyla Severus’un Roma’ya yaklaştığını gören muhafız olanpraetor’lar ve Senatus, lulianus’u tesr ederler. Senatus Severus’u imparator ilân ettiğini açıkladı. lulianus, 1 Haziran 193’te bir asker tarafından öldürüldü.

193 yılında Roma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...