19 Şubat 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -50 Beş İmparator Yılı/Pertinax (31 Aralık- 28 Mart 193)

     Beş İmparator Yılı/Hanedan üyesi olmayan imparatorlar 

      1.       Pertinax

2.       Didius lulianus

3.       Pescennius Niger

4.       Clodius Albinus

5.       Septimius Severus (ayrı hanedanlık kuracak)

Publius Helvius Pertinax (31 Aralık- 28 Mart 193)

·         Commodus’un öldürülmesi üzerine Roma yönetim krizine girmişti. Commodus’un öldürülmesinde etkili olan Praetor Praefectus’u Laetus ve onun yardımcı işlerine bakan Eclectus, Commodus’un ölüm haberini Pertinax’a verirler. Pertinax karargâhına giderek muhafızlara yüksek bahşiş vererek ve imparator olur.



Pertinax

 

·         Publius Helvius Pertinax 126 yılında kereste tüccarı ama aslen bir azatlı köle Helvius Seccessus oğlu olarak Liguria’da dünyaya gelir. Başarılı bir askeri eğitim alan Pertinax, Syria, Britannia ve Moesia’daki birliklerde komutanlık yaptı. M.S. 174 veya 175’te de consul idi.  Yukarı ve Aşağı Moesia(Moldova yakınları)’da, Dacia’da, Syria’da ve Britain’de valilik de yaptı.

·         188’de Africa Eyaletine (Kartaca, Tunus) proconsul(vali konumunda) olarak tayin edildi. Daha sonra Roma’da şehir praefectus’u(şehir yöneticisi) olur. Commodus’un öldürülmesi üzerine tahta çıkarılan Pertinax’ın uyguladığı politika ve praetor'larla olan ilişkisi (muhazfız kökenli olduğu için muhafızlara bahşişler, bazı arazileri satışa çıkarması) gözden düşmesine neden olur. 

   

·          Bir grup asker saraya gelerek Pertinax’ı öldürmek istediler. Praetor Praefectus'u Laetus sarayı terk etti. Kendi muhafızları tam ödeme almadıkları için onu korumaya çalışmadılar. İmparator, yanında bulunan Eclectus ile beraber isyancıları ikna etmeye çalışır.  Pertinax’ın isyancıları yatıştırmak için yaptığı konuşma fayda etmedi. Saray Praetorian muhafızlarından Tausius adlı birinin mızrağı ile öldürüldü.

Moesia

 


·         Pertinax’ın egemenliği üç aydan az sürmüştü.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...