9 Eylül 2022 Cuma

ROMA TARİHİ -73- Marcus Aurelius Probus (Probus,276-282)

 Marcus Aurelius Probus (Probus,276-282)

Probus


İlk dönemleri:

·         Probus 232’de Panonya’nın (Günümüz Macaristan’da olan Roma dönemi eyaletlerinden) Sirmium’da(Roma dönemi antik şehir) dünyaya gelir. İlk dönemleri ve ailesi hakkındaki bilgiler azdır.

Panonya


Deneyimleri:

·         Önceki imparatorlar dönemlerinde askeri alanda deneyim kazanır:

a)      Valerianus ( Valerian, 253-260)döneminde askeri anlamda öne çıkmaya başlar.

b)      Aurelianus(Aurelian, 270-275)  zamanında Germanlara karşı savaşması ona tecrübe kazandırır. 

c)       Tacitus (275-276)   döneminde Roma ülkesinin Doğu’sunda komutanlık ve üst düzey valilik yapar.

Germania


İmparator ilan edilmesi:

·         Tacitus’un ölümü üzerine imparator ilân edilse de Tacitus’un askerleri tarafından imparator olarak tanınan üvey kardeşi Florianus(276)  ile Tarsos’ta karşılaşmış ancak Florianus’un kendi askerleri tarafından öldürülmesinden sonra tek başına imparator olarak tanındı. İmparatorluğunubn onaylanması için Roma’ya gider.

Germanlarla savaşlar:  

·         German kabilelerinin Roma topraklarına saldırmaları üzerine Roma senatosundan onay aldıktan sonra Gallia’ya sefer yapar. German kökenli Franklar, Lugianlar, Alamannlar ve Burgundiler’in saldırıları bu sefer şiddetli olsa da 277-278’de Probus, işgalcileri yenilgiye uğratarak Tuna ve Ren bölgelerinde tekrar egemenlik sağlar. Bu nedenle Gothicus Maximus ve Germenicus Maximus unvanlarını alır. 278-279 yıllarında Vandallarla Raetia, İlliryum ve Likya eyaletlerinde mücadele verir.

·         Mısır’da Nubiyalılar yenilgiye uğratılır ve böylece Mısır’ın hububat merkezi olma özelliği devam ettirilir.

Nubia eyaleti


İsyanları bastırması:  

·         281 yılında üç isyan bastırılır.Syria valisi Julius Saturninus, Proculus ve Gallus Quintus Bonosus

·         Bu isyanlar bastırıldıktan sonra Anadolu’nun güneyinde isyancı Isaurialı (Günümüz Konya’ya bağlı antik yerleşim)Lydius’la savaşarak onu öldürdü. Mısır’da Blemmyes (Mısır’ın güneydoğusunda Kızıldeniz kıyısında Roma’da eyalet) isyan etti ve Ptolemais ile Koptos şehirlerini ele geçirir. 

Blemmyes eyaleti


        Öldürülmesi

·        282’de askerler Raetia’da(Roma’da bir eyalet) Praetor Prafectus’u (imparatorluk muhafızı)Carus’u imparator ilân ettiler. Probus’un, Carus’un üzerine gönderdiği birlik Carus’un tarafına geçtiler. Probus ise 282’de kendi askerleri tarafından Sirmium (Pannonia eyaletinde antik şehir) yakınında öldürüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...