18 Eylül 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -84- Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius (Licinius,308-324)

 

Flavius Galerius Valerius  Licinianus Licinius (Licinius,308-324)

·         Licinius yaklaşık 250’de Dacia(Romanya)/Moesia Superior eyaletinde dünyaya geldi.

Licinius,308-324


·         Gaius Galerius Valerius Maximianus (Galerius, 305-311)’un arkadaşı olup onun 297 tarihli Sasani seferine katıldı. Bu seferde Sasani başkenti Ctesiphon (Tizpon)’u ele geçirilir. Galerius, Marcus Aurelius Valerius Maxentius  (Maxentius 306-312) ile savaşırken onunla görüşmesi için Licinius’u 307’de elçi olarak Roma’ya gönderir.

Maxentius'un sikkesi


·         308’de, Galerius, Maxentius tarafından öldürülen Flavius Valerius Severus( II. Severus ,306-307)’un yerine Licinius’a augustus unvanı verdi.  Böylece Licinius’a Batı Roma'nın yönetimi verildi.

Tetrarşi'de Roma


·         311’de Galerius’un ölümü üzerine, Licinius Doğu Roma yönetimini Maximinus(Maximinus Daia,310-313)  ile Boğazlar sınır olmak üzere paylaştı. Flavius Valerius Constantinus (I. Constantinus,307-337)’un  üvey kız kardeşi Flavia Julia Constantia ile evlenmiştir. Müteakip dönem içinde Constantia’nın kocası Licinius ve erkek kardeşi I. Constantinus taht kavgasına girişmiş kocası mücadeleyi kaybetse de kendisinin araya girmesiyle kocasını sade vatandaş olarak hayatının bağışlanmasını sağlamıştı.

Önce Kocası sonra oğlu öldürülen Flavia Julia Constantia 


·         Licinius, kendisine saldıran Maximinus’u 313’te Tzirallum Savaşı'nda  yendi. Tarsos’a(Tarsus/Mersin) kaçan Maximinus birkaç ay sonra öldü. Bu sefer Licinius’un Flavia Julia Constantia’nın erkek kardeşi Constantinus ile girdiği mücadeleyi kaybedecekti.  

Constantinus, Doğu Roma'nın kurucusu kabul edilir


·         Licinius, Martianus’u ortak imparator ilân etti. 324’te Constantinus, Khrysopolis (Hrisopolis,Üsküdar) adlı antik şehirde   Licinius’u 324’te yenilgiye uğrattı.  Licinius, önce affedildi ise augustus ilan ettiği Sextus Martianus’un öldürülmesinden sonra öldürüldü.

Khrysopolis'un konumu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...