25 Ocak 2023 Çarşamba

NEPTÜN'ÜN UYDULARI -5- Despina

 

5.     Despina (diğer adları Persephone veya Kore)   

·        Despoina Tarım tanrıçası Demeter (Romalılarda Ceres) ile Zeus (Pausanias’a göre babası Posedion)’un kızı olan Persephone'nin diğer adı olup Hades’in (Romalılarda Plüton) sevgili eşidir.

Yönetmenliğini David Slade’in yaptığı  Neil Gaiman’ın aynı adlı Romanından diziye “ American Gods”  adıyla çevrilen seride Paganizm’in Ostara’sı Yunan mitolojisindeki Demeter’i oynayan Blythe Danner

·        Despina’nın annesi Demeter, toprak ve bereket tanrıçası olup Titanların baştanrısı Kronos (Romalılarda Satürn ((Yunanlılardaki Kronos’un)) babası olup Zeus da Romalılaın Jüpiteri'dir) ile Rheia’nın kızlarıdır.

Temsili Hades ve Persephone


·        Demeter, Zeus’tan Persephone’yi yani Desopna’yı doğurur. Persephone(Despina)’nin diğer adı “genç kız” anlamına gelen Kore’dir.

·        Despina (Persephone veya Kore) bir gün arkadaşlarıyla çayırda çiçek toplarken yerin yarılmasıyla yer altı tanrısı Hades (Aidoneus, Romalılardaki karşılığı Plüton ) karşısına çıkmış ve onu kaçırmıştı.

Yeraltı tanrısı Hades (Aidoneus) eşi Yeraltı kraliçesi Persphone ve bekçileri Kerberos'lar 



·        Bereket tanrıçası Demeter, sevgili kızını her yerde arasa da bulamaz, onun bu durumuna üzülen her şeyi gören kadim güneş tanrısı Helios Kore’nin yerini söylemiş.

Doğu toplumlarının Şamaş (Şems) Yunanlıların kadim güneş tanrısı Helios


·        Ancak, yüreği sızlayan Demeter’in üzülmesi üzerine toprağın bereketi azalmış, insanlar kıtlıkla uğraşmaya başlayınca tanrılara duaları ve kurbanları azalmıştı.

·        Zeus, Hades’ten kızı geri vermesini istemişse Kore’ye(Despina) ölüler ülkesinde  (yer altında ) Hades’in sunduğu nar meyvesinden yediği için tamamen yer altından kurtulamamış; ancak Zeus’un araya girmesi üzerine anlaşma şöyle sağlanmıştı:

·        Despina (Persephone veya Kore) yılın bir kısmını yani çiçek açma ve meyve verme zamanını annesi yanında yer üstünde bir kısmını yer altında Hades’in yanında geçirecekti. Böylece topağa yeniden bereket gelmişti.

antik Yunanlıların Demeter (Roma'da Ceres((Güneş sistemindeki cüce gezegen)) doğu toplumlarındaki Hıdırellez veya Hızır inancı mıdır?


·        Demeter’in Romalılardaki karşılığı olan Ceres, Jüpiter ile Mars gezegenleri arasında yer alan cüce gezegen olan Ceres’e ad verilmiştir. Kore, Jüpiter’in uydularında birine ad olarak da verilmiştir.

Ceres, cüce gezegen


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...