3 Şubat 2023 Cuma

ROMA TARİHİ -94- Flavius Iulius Valens (Valens, 364-378)

 

·         Flavius Iulius Valens (Valens, 364-378)

·         İlk dönemleri: 328’de dünyaya gelir. I. Valentinianus’un kardeşi olup onun tarafından ortak imparator ilân edilmiş ve Doğu’nun başına getirildi.  

Flavius Iulius Valens


·         Procopius isyanı (365): Anne tarafından imparator Iovianus (363-364)’un kuzeni olan  Procopius, isyan edip kendisini Constantinopolis’te imparator ilân etti. İkisi arasındaki çarpışma gerçekleşmeden Procopius kendi askerleri tarafından öldürülür.

·         Valens, Gotların Procopius’un isyanına destek vermelerinin ardından Trakya’da Gothlara karşı savaşmış ve onları durdurmayı başarmıştır.



Procopius
·         Sasani ve Tenuh’la savaşlar: Dogu’da Sasanilere ve Suriye çevresinde hüküm süren yerel krallık Tenuh veya Tanukhid ve kraliçeleri Mavia ile de savaştı. Tenuhlar her ne kadar Roma müttefiki olsa da mezhep ayrılığından dolayı Romalıların düşmanı olmuştu. Valens, Antiokheia’dayken paganlara müsamaha göstermedi.

·         Hadrianopolis savaşı: Gothların yeni ve büyük çaplı saldırıları üzerine Batı’ya dönerek 378’de  Hadrianopolis savaşında Vizigotlarla savaşırken öldürüldü. Traianus Decius’tan sonra savaş alanında düşman tarafından öldürülen ikinci Roma imparatorudur.



TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...