25 Mart 2020 Çarşamba

Gülbahar Hatun


       Gülbahar Hatun  

II. Bayezid'in annesi Gülbahar Hatun
    ·        Gül Bahar Hatun, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed’in eşi  ve II. Bayezid'in annesi olan kadındır.
·        Gülbahar Hatun cariye asıllı olmasına katın olarak kaynaklarda adının Gülbahar bint Abdullah (Abdullah kızı)  olmasıdır. Büyük ihtimalle Sırp kökenlidir.
·        II. Bayezid’in öz annesi Dulkadiroğulları Beyinin kızı Mükrime Hatun ölünce II. Bayezid'e annelik yapmıştır.
·        II. Bayezid’ın tahta çıkmasyla Gül Bahar Hatun Fatih Sultan Mehmed’in dul eşi ve II. Bayezid’in annesi olarak Valide Sultan’ın eşdeğeri olan bir rolü üstlenmiştir, zira henüz bu dönemde resmen Valide Sultan sıfatı ve görevleri belirlenmemiştir.
·        O dönemde henüz “Valide Sultan” unvanı kullanılmaya başlanmamasına rağmen Gül Bahar Hatun’un saraydaki rolü; daha sonraki Valide Sultanlardan hiç farklı değildi.
·        Tarihte Valide Sultan sıfat ilk defa Kanunî Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından kullanılmıştır.
·          II. Bayezid’e yazmış olduğu mektuplarda  Hersekzade Ahmed Paşa’nın  aleyhinde, bir diğer mektupta da oğlunun lalası Ayas Paşa ve Hızırbeyoğlu Mehmed Paşa lehinde oğluna tavsiyelerde bulunması yönetime etki ettiğinin göstergesi kabul edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...