24 Mart 2020 Salı

MİTOLOJİ'DE İLK KADININ YARATILMASI (PANDORA'NIN KUTUSU)

İlk Kadının Yaratılması
  • Prometheus kurnazlıkla elde edip insanlara verdiği akıl ve ateş onları şımartınca o zamana kadar yalnızca erkeklerden oluşan ve kendilerini tanrılar kadar kuvvetli ve mutlu sanan insanlara onları düzene koysun diye “kadın”ı gönderdi.
  • Hephaistos, Baştanrı Zeus’un verdiği talimat doğrultusunda balçık ve su ile görenleri şaşırtacak derece güzel olan kadını yarattı. Olympos’ta oturan tanrıçalardan Aphrodite’nin vücudu model kullanıldı. Kalbine ruh yerine kıvılcım yerleştirdi. Onu süslemek için tanrıçalar kendilerinden bir şey armağan etti.  Athena ona bir kemer ve süslü elbise verdi. Kharites denilen periler gerdanlık hediye ettiler. Tanrıların habercisi Hermes Yunanca “bütün armağan” anlamına gelen Pandora’nın kalbine hıyanet ve aldatıcı sözler yerleştirdi. Zeus da ona esrarlı kutu vererek bunu açmaması gerektiğini çünkü insan neslinin saadeti ve felaketi bunun açılıp açılmamasına bağlı olduğunu söyledi.
  • Zeus bundan sonra ilk kadın olan Pandora’yı yeryüzüne insanı yaratan Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a gönderdi. Prometheus kardeşine Zeus’tan hediye kabul etmemesini söylese de Pandora’nın güzelliği karşısında Epimetheus öğüdü tutmayarak onu insanlar arasına aldı.
  • Pandora merakına yenilerek Zeus’un uyarısını da unutarak kutuyu açtı. Meğer kutunun içinde hastalık, keder,acı, hüzün, yalan, ikiyüzlülük, ızdırap  gibi olumsuzluklar vardı. İnsanları rahatsız eden ne varsa açılan kutudan dışarıya çıktı. Yaptığı hatayı anlayan Pandora kutuyu hemen kapatır ne var ki insanları teselli edecek “ümit” dışarı çıkamamış kutunun içinde kalmıştı.


Eserlerini dijital ortamda oluşturan İngiliz sanatçı Tom Bagshaw’ın Pandora çizimi


  • Açtırma kutuyu, söyletme kötüyü ; "kendin hakkındaki kötü düşüncelerimi veya bildiklerimi bana söyletme" anlamında kullanılan bu sözün yaratılan ilk kadın olan Pandora’nın açtığı kutudan yayılan kötülüklerin Yunan mitinden Türkçe’ye geçmiş olması kültürlerin birbirinden etkilendiklerini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...