23 Mart 2020 Pazartesi

ZEUS'UN DOĞUŞU

     

   Zeus’un Doğuşu
  • Gaia ve Uranos’un kehanetine göre Kronos’un babasına yaptığı gibi  çocuklarından biri onun tahtını ele geçirecektir. Kronos bu kehanetin gerçekleşmesini engellemek için kendi çocuklarını yutuyordu.
  • RheaGaia’nın yardımıyla son çocuğu olan Zeus’u kurtarmayı başarmıştır. Rhea iri bir kayayı battaniyle örterek Kronos’a verir. Durumdan habersiz Kronos bu kayayı yutarak çocuğunu yuttuğunu zanneder.* Rhea gizlice Zeus’u Girit adasına indirerek Aiagaion Dağı’nda  bir mağarada Amalthea (Nimphe veya onun görüntüsünde keçi)’nın sütünü içerek büyüyürdu.




            Pietro Muttoni (1603 – 1678) Cronos çocuğunu yutuyor.
  • Bir gün ZeusAmalthea ile oynarken onun boynuzlarından birini kırar Amalthea’nın canını acıtmıştı. Zeus bu durumu telafi etmek için Amalthea’ya ne isterse verebileceğini söyler. Amalthea’nın boynuzların her türlü içecek ve yiyecek taşmaya başlamıştı. Bu sıralarda Kronos, Zeus’un yeryüzünde olduğunu anlar ve onu bulmak için bütün olanaklarını seferber eder. Bu yüzden Korybantes denilen dansçılar gürültü çıkararak Kronos’un dikkatini dağıtmaya çalışıyorlardı. Sonra Rhea, Girit’teki çocuk bakıcı Adamanthea’ya çocuğunu emanet etti. AdamantheaZeus’u gök ve yer arasında havada asılı kalacak şekilde ağaçtaki beşikte büyüttü.
  • Olgunluk çağına gelen Zeus gizlendiği yerden çıkarak Kronos’un yuttuğu tanrıları kusturdu. Sonra onu gökten kovup yerin dibine gönderdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...