23 Mart 2020 Pazartesi

TİTANOMAKHİA (OLİMPOS VE TİTAN TANRILARI SAVAŞI)

      
Olymposlularla Titanların Savaşı (Titanomakhia)
  • Zeus yakın akrabaları ile hüküm sürmeye başlamadan Titanların isyanıyla karşılaştı. Her iki taraf birbirine kocaman kayalar fırlatmaya başladı. TitanlarPelion dağlarını Ossa dağı üzerine yığarak Olympos dağına tırmanmaya çalıştılar.  Savaş nedeniyle sarsıntılar başgösterdi. Zeus yönetimi almak için kararlılık göstererek Tartaros’a inip tutsak tutulan Kykloplar ile Hekatonkheir’lerin (yüzkollu ve elli başlı) yardımını aldı. Kykloplar Zeus’a gök gürlemesi, yıldırım ve şimşeği hediye ettiler. Titanlar dayanamayarak yenildiler ve Tartaros (yerin dibi)’a atıldılar.Titanlar zincire vurularak üzerlerine kayalar yuvarlandı.
  • Zeus’un yönetimine karşı çıkan Gaia ve Tartoros’un oluşturduğu gözleri alev saçan, kara dili olan Typhon ( Yüz yılan başlı)’u alt etmeyi başardı.
  • Daha sonra Zeus kendi yönetimini reddeden Gaia ve Uranos’un oğulları olan dört devi ( Enkelados, Efhialtes, Polipotes, Hiperbios) ve fırtına ifritleri olan Typhoneus’ları yanardağların diplerine vurdu. Yunanistan’da sık sık deprem ve yanardağların ağızlarından çıkan dumanlar bunların iniltilerinden kaynaklandığına inanılırdı.*


  • Zeus krallığını ilan ettikten sonra yetki paylaşımı yaptı: Kendisi Gökerin hakimi, abileri olan Posedion’a Denizleri, Hades’e Yeraltı ülkelerini pay etti. Yeryüzü ve Olympos ise ortak mülkiyet kabul edildi.
  • Zeus ilerleyen zamanda, rivayete göre  babası Kronos’u affedip onu Elysium (Kutlular adası) kralı tayin edip kahramanlara kral tayin etmiştir.Daha sonraları bu ada dindarları da kendine misafir kabul edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...