30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN UYDULARI-11-

 

31.       Mimas

·         Yunan mitolojisinde Titanlarla Olimposlu tanrılar arasındaki Titanomakhia denilen  savaşta Titanların tarafını destekleyen devlerden biridir.  Bu nedenle Baştanrı Zeus’un Hera’dan doğma oğlu savaş tanrısı Ares (veya Mars) tarafından öldürüldü.

·         Mimas, öldürüldüğü halde bacakları yılan şekline dönüşüp Olimposlu tanrılara saldırmayı denemiştir.

 

Dev Mimas

32.       Mundulfari

·         İskandinav mitolojisinde Mundulfari’nin Güneş ve Ay adlı çocukları vardır. Mundulfari’nin çocuklarını tanrılardan güzel görmesi tanrıları gücendirmiş bu nedenle Mundulfari’nin kızı Güneş(Sol) arabası, oğlu Ay(Mani)’a da Ay arabası vererek onların sürmesini sağladılar. Mundulfari’nin kızı Güneş’in yaydığı ışınlardan tanrıların Svalin denilen bir kalkan ile kendilerini korumuşlardı. Tanrılar Güneş ile Ay’ın bir gün içinde arabalarıyla tur atmalarını istemişlerdi.

·          Mundulfari’nin bu çocukları Ragnarok denilen tanrılar kıyametinde Skoll ve Hati denilen kurtlar tarafından kovalanıp yutulacaklarına inanılırdı.



 

33.       Narvi

·         İskandinav mitolojisinde adı çok sık geçen düzenbaz tanrı Loki’nin oğludur.

Narvi'nin babası düzenbaz Loki 


34.       Paaliaq

·         İnuit mitolojisinde yaşayan devlerden biridir.

35.       Pallene

·         Yunan mitolojisinde ilk önce Khaos denilen karanlık ve şekilsiz iken Khaos’tan Gaia denilen yeryüzü ve Eros yani aşk ortaya çıkmıştı. Gaia, kendine eşdeğer gördüğü yıldızlı gök olan Uranos’u yaratıp onunla evlenir. Gaia ile Uranos’un evliliklerinden ikinci kuşak tanrılar olan  Titanlar (adları; Okenos,Koios, Krios, Hyperion,İapetos, Kronos,Theia, Rhea, Mnemosye, Phebe,Tethys ve Themis)  adları Brontes, Stropes, Arges olan tek gözlü Kyklopslar ile yüzkollular olan adları Kottos, Briareos ve Gyges olan Hekatonheir’ler oluştular.

·         Birinci kuşak tanrıların başı olan Uranos kendi çocuklarının kendisini devirmelerinden korktuğu için onları Gaia’nın içine hapsediyordu. Gaia bu durum nedeniyle Uranos’a karşı Titanlardan yardım istedi. Bu yardım isteğine sadece Kronos cevap vermiş Kronos da babası olan Uranos’u tırpanla tenasül uzvunu yok ettiğinden kanları Gaia’ya karışınca adları  Alekto, Megaira ve Tisiphone Öc aşma tanrıları Erynes’ler, Nymppa denilen periler, Aphrodite ve Gigant denilen tanrılar doğdu.

·         Gigantların bazılarını adları; Otos, Alcyoneus ve Porphyrion’du.

Satürn'ün bazı uyduları


·         Olimposlularla yapılan bu savaş “Gigantomakhia” adı ile anılırdı. Gigantlar; Titanlarla Olimpos tanrıları arasında meyadana gelen savaşta titanların yanında yer aldılar.Bu savaşta  Gigant denilen devler dağlardan kopardıkları Olimpos dağında oturan tanrılara atıyorlardı. Efsaneye göre, Gigantları sadece bir ölümlü öldürebileceği için tanrılar da Zeus’un oğlu kahraman Heracles’e başvurdular. Heracles tanrılara yardım ederek Olimposluların savaşı kazanmasıyla sonuçlandı savaş. İşte bu devlerden en ünlü olanlarından biri de Alcyoneus idi.

·         Satürn’ün uydularından birine adı verilen Pallene’nin Asteria,Alkippe, Drima, Methone, Anthe (Satürn’ün bir diğer uydusuna ad verilmiş), Chthonia veya Phosthonia adlı kız kardeşleri, Gigantomakhia denilen savaşta babaları öldürülünce Pellene denilen dağın zirvesi olan  Kanastraion’dan denize atlayarak kendilerini öldürdüler. Zeus’un kardeşi olan deniz tanrısı Posedion’un karısı Deniz tanrıçalarından biri olan Amprithite tarafından yalıçapkını kuşuna dönüştürüldüler. Amprithite, kadim okyanus tanrısı Okeanus’u kızı olan Doris’in başka bir deniz tanrısı olan Nereus’la birleşmesinden Nereid denilen deniz tanrıçaları doğar ki Amprithite bunlardan biriydi.

Amprithite 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...