30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-10-

 

26.       Jarnsaxa

·         İskandinav mitolojisinde cüce ve elfler dışında kalan dev gibi varlıklardan birinin adıdır. Bu devlere Jötunn veya Troll de denilirdi.

·         Jarnsaxa, aynı zamanda baştanrı Odin’in oğlu Thor’la birleşerek Magni denilen tanrı doğar. Magni’nin babası Thor annesi Sif olan Modi diye bir kardeşi vardır. Bu iki kardeş Ragnarok(tanrılar kıyameti)’tan sota Thor’un çekicinin mirasçısı olacaklardır.

Dev Jarnsaxa


 

72.       Kari

İskandinav mitolojisinde dev sınıfı içinde yer alan Jötunn’lar arasında yer alan Fornjot’un üç çocuğu vardır: Hler (veya Aegir,deniz tanrısı), Logi (ateş tanrısı) ve Kari (rüzgar tanrısı)

 

 

Rüzgar tanrısı

 

28.       Kiviuq

Arktik bölgede yaşayan (Kanada, Grönland ve Alaska’da yaşayan yerli halk) İnuit adındaki halkın mitolojisindeki marecacı ve sayyah olan bir insandır. Kiviuq’un olağanüstü güçleri ve köpek kızakları ile sayahat edebilen biridir.

Yaşlı bir kadınla bir torunu birlikte yaşamaktadırlar. Küçük çocuk, Kiviuq dışındakilerin alaylarına maruz kalır. Yaşlı kadın torununa alay edenlerden intikam almaya yemin etti. Torununa denizde yüzmesini ister. Küçük çocuğu yakalamak isteyenler onun peşine takılırlar. Yaşlı kadın dev dalgalarla Kiviuq ve fok haricindeki herkesi dalgalarla boğulmasına neden oldu.  Buna benzeyen başka hikayede yetim bir çocuk vardır. Yırtık ve eski kıyafetleri nedeniyle alay edilen çocuk ağlayarak yaşlı kadının evine gider. Yaşlı kadın torunuyla alay edenlerin boğulmasını sağladı. Kiviuq ise boğulmamak için günlerce yüzer toprak buluncaya kadar mücadele ederek hayatta kalmayı başarır.  Toprağa ulaşmayı başaran Kiviuq’un bir taşa dönüştüğü ancak onun kalbinin attığı attığına inanılır. Kiviuq’un kalbinin durması halinde dünyanın sonunun geleceğine de inanılmaktadır.

Kiviuq


 

29.       Loge (veya Logi)

·         İskandinav mitolojisinde ateş tanrısıdır.  Ateş devi anneden doğan Loge Mistblindi (veya Fornjot)’nin oğludur. Kuzey rüzgarı tanrısı Kari ve küçük kardeşi denizler kralı Aegir’dir. Loge, Loki’nin arkadaşı olmuştur. Tanrılarla yaptığı yemek yeme yarışmalarında sadecde yemekleri değil kemikleri ve tabakların yutmasıyla meşhurdur.

·         Loge’nin çok uzun boylu olduğuna inanılırdı. Onun Glut (veya Glow) ile evliliğinden Eisa (köz) ve Einmyria (kül) adında iki kızı vardır.

·         Loge’nin ateş dünyası olan Muspelheim’de kayalık yerlerde bulunan karanlık bir mağarada yalnız şekilde yaşardı. Aesir ve Vanir tanrılarından önce kardeşleeiyle birlikte rüzgar, ateş ve denizlere hükmetmesinden kadim olduğu sonucuna ulaşılır.

Ateş tanrısı


 

30.       Methone

·         Herakles ile savaşan Alkyonides’in kızlarından biridir.  Alkyonides ( veya Alkyoneus) annesi Gaia babası ise gök tanrı olan Uranos’tur. Annesi yer olduğundan dolayı ne zaman yere yuvarlansa annesinden güç almaktadır. Bu nedenle Alkyonides’in yenilmez olduğu düşünülürdü. Alkyonides’le savaşa tutuşan ünlü kahraman Herakles ne zaman onu kucaklayıp yere atsa onun güçlendiğini görünce rakibinin yerden güç almasını engelleyerek öldürmeyi başarmıştır.

·         Alkyonides’in yedi kızı ( Methone, Anthe, Alkippe, Pallene, Drimo, Asteria ve  Phthonia) üzüntülerinden kendilerinin kayalıklardan denize atlamışlardı. Bu durumlarına üzülen deniz tanrısı Posedion’un karısı Amphitrite,  yedi kız kardeşi yalıçapkını kuşlarına dönüştürmüştü.

Alkyonides'in kızları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...