30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-17-

 52.       Titan

·         İlk kuşak baştanrı olan Uranos, ana tanrıça olan Gaia’dan doğan kendi çocuklarını kendisini devirmekten korktuğu için onları tekrar Gaia’ya geri gönderiyordu. Gaia’nın ana yüreği çocuklarının gömülmesini içine sindiremediğinden çocuklarından yardım istedi. Bu yardım isteğine sadece Kronos, cesurca olumlu cevap verdi. Diğerleri korktukları için yardım etmediler. Kronos, babası Gök tanrı olan Uranos’u tırpanla öldürmeyi başararak ikinci kuşak tanrıların yani Titanların baştanrısı oldu.

Titanların baştanrısı Kronos




Titan denilen tanrıların adları  nedir?

1. Okeanos (Okyanus tanrısı)

7. Theia (Aydınlık tanrıçası)

2. Koios (Zeka tanrısı)

8. Rhea (Ana tanrıça)

3. Krios (Hakkında bilgi azdır)

9. Mnemosye (Hafıza tanrıçası)

4. Hyperion (Güneş tanrısı)

10. Phebe (Karanlık ve gizem tanrıçası)

5. İapetos (işçilik tanrısı)

Atlas, Menoetius, Prometheus  ve Epimetheus adlı çocukları vardır.

11. Tethys (Deniz tanrıçası)

6. Kronos (Titanların Baştanrısıdır)

12. Themis (Adalet tanrıçası)

Titanların baştanrısı Kronos, aynı zamanda kızkardeşi olan Rhea’dan üç kadın ve üç erkek meydana gelir:

 

Yunanlılardaki adı

Romalılardaki adı

1.

Hera

Juno

2.

Hestia

Vesta

3.

Demeter

Ceres

4.

Hades

Pluto

5.

Poseidon

Neptunos

6.

Zeus

Jupiter, Jove

 

53.       Ymir

·         Kuzeyde ölüler ülkesine eşdeğer karanlık ve soğuk bir bölge vardır. Bu bölgeden kaynağını onbir akarsuyun aldığı Niflheimr bulunuyordu. Güneyde ise yakıcı ülke, dev Surtr’un beklediği Muspell bulunuyordu. Bu bölgeye buz ve ateşin buluşması sonucunda, insana benzeyen bir varlık olan Ymir doğdu.

·         Ymir, uykudayken sol koltuk altı terlerinden bir erkek ve bir kadın doğdu. Ymir’in ayaklarından da bir oğlu daha oldu.


İlk dev Ymir



·         Buzlu suyun erimeye başlamasıyla Audhumbla adlı bir inek doğdu, bu inek Ymir’i sütüyle besledi. İnek buzu yalarken ona insan şeklini verdi ki buna Buri dendi. Buri tanrıların atası oldu.  Devlerden birinin kızı olan Besta şle Buri’nin oğlu Bor’un evliliğinden Odin, Vili ve Ve adlarında üç çocuğu oldu. Bu üç kardeş Ymir’i öldürmeye karar verdiler. Üçkardeş Ymir’i ucu bucağı olmayan uçurumun kenarına götürüp onun bedenini parçalayıp dünyayı yarattılar. Ymir’in etinden toprağı, kemiklerinden kayaları, kanından ise denizi, saçlarından bulutları ve kafatasından göğü oluşturdular.

·         Şeytani devler de Ymir’in çocuklarıdır. Bunlar üç kardeşin kurduğu düzeni tehdit etmeye çalışacaklardır.

·         Bundan sonra üç kardeş evren ve dünyayı şekillendirmeye başladılar: Kıvılcımlardan yıldız ve gök cisimlerini yaratıp onların devinimini belli bir sistem içinde tasarladılar. Gündüz ile gece ve mevsimleri yarattılar.

·         Üçkardeş aynı zamanda Ymir’in kirpiklerinden oluşturdukları setle insan dünyasını meydana getirdiler. Odin’in insanı ve ilk insan çiftini iki ağaçtan yarattığı söylenir. Odin kardeşleriyle birlikte akıl, duyu ve insan biçimli beden verdiler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...