1 Temmuz 2021 Perşembe

KUİPER KUŞAĞI CİSİMLER-1-

 


KUİPER KUŞAĞI CİSİMLER

Kuiper: Neptün ötesi gök cisimlerinin bulunduğu bölgeye verilen addır. 1950 yılında Gerard Kuiper bu kuşağın varlığını ilk defa öngören kişidir. Bu nedenle Kuiper kuşağının varlığının kanıtlanmasıyla kendisinin adı verilmiştir. Kuiper kuşağında bulunan bazı gök cisimleri; Plüton, Quaoar, Makemake, Haumea, Orcus, Eris, Vanth, Ultima Thule(Arrokoth). Kuiper kuşağındaki gök cisimlerinden bazıları gezegenlerin etki alanına girerek onların uyduları haline gelmişlerdir. Buna örnek olarak Neptün gezegeninin uydusu Triton gösterilir.

Kuiper kuşağı


Plüton (Hades)

Yunan mitolojisinde ikinci kuşak tanrıların baştanrısı Titan Kronos’un oğlu olup kardeşleri ile Kronos’un mirası olan evreni paylaştılar. Gök, Zeus’a; denizler, Posedion’a; ölüm ülkesi ise Hades’e pay edilir.

Hades ölüm tanrısı olarak kendisini görünmez yapan başlık taşırdı. Hades, haberci tanrı Hermes’in ülkesine getirdiği ruhları kabul ederdi. Hades’in ülkesi karanlıktır. Kendisinin yurdu yeraltı oladuğu için yeryüzüne pek çıkmazdı. Hades’in en ünlü miti Persephone’yi (Kore) kaçırmasıdır. (Baknz Ceres)

Hades, Kore’nin yokluğunda cehennemdeki acı nehri diye bilinen Kokytos’un perisi Menthe’ye gönlünü kaptırır.  Kore, bunu duyunca Menthe’nin cezalandırılmasını sağlar. Hades, Menthe’yi nane bitkisi olarak yeryüzüne çıkarır.

Hades, Okeoanos kızlarından Leuke’yi yer altı ülkesine gelmeye ikna etse de bu kız karanlık ülkeye uyum sağlayamadığı için kederinden ölmüş ve yeraltı tanrısı tarafından kavak ağacına döndürülmüştü.

Yeraltı dünyasının kralı 


Hades ülkesine ruhlar; Hermes, Thanatos veya Hypnos tarafından getirildi. Ruhlar, Styx boğazından yer altına inerlerdi. Hades ülkesine inen ruhların tekrar yeryüzüne çıkmalarının önlenmesi için Kerberos adlı üç başlı köpek görevli tutulurdu.  Hades’in ülkesine onun yönetimine giren ruhlar Styx nehrini geçmek için kayıkçı Kharon’un kayığı ile karşıya geçmek gerekirdi.  Kharon’a ücret ödeyemeyenler kayığa alınmaz ve o ruhlar nehir kıyısında sürünmeye başlardı.  Bu nedenle antik dünyada ölülere ağız veya gözlerine metal para konulması gelenekleşmişti.

Hades ülkesinde, üç yol olduğu düşünülür.

1.       Pis çiriş otu çayırları yolu

2.       Mesut insanlarn diyarı cennet yolu

3.       Cehennemin dibi

Bu üç yolun  birleştiği “hakikat meydanı” vardı. Burada ruhlar yargılanırdı. Ruhları nargılayanlar; Eokas, Minosve ve Rhadamanthys’dir. Günahı olmayanlar cennete giderdi.

Hades ülkesinde süresiz cezaları bylunanlar da vardır:

1.       İksiyon:  Zeus’un karısı Hera’nın namusuna gök diktiği için kol ve bacakları alevli tekerleğe bağlanmıştı.

İksiyon


2.       Tityos: Bu şahıs tanrıça Artemis’e saygısızlık yaptığı için kızgın kayalığa bağlanarak akbabanın onun göğsünü deşme cezası verilmişti.

Tityos


3.       Sisyphus: Korint kralı olupülkesine girenleri öldürürdü. Bu nedenle kocaman kayası ile dağın tepesine çıkarma cezası verilmişti. Kayayı tepeye çıkaracakken kaya elinden kayıp en aşağıya inerdi.

Sisyphus


4.       Tantalos: Zeus’un sofrasında ölümsüzlük nektarı çalmaya cüret ettiği ve oğlu Pelopsu tanrılara yedirmeye çalıştığı için üstünde kaya her an düşme tehlikesi yaşatılır aynı zamanda Tantalos’a susuz ve aç kalma cezası da uygulanmıştı. 

Tantalos


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSLAM BİLİM TARİHİ I. DÖNEM II. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI

  SORULAR 1. Bilim çalışmalarının yayılmasında önemli bir araç olan kâğıt ve mürekkep ilk kez kimler tarafından kullanılmıştır? (10p) Çinlil...