30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-16-

 

50.       Tethys

·         Tethys, Gaia ve Uranos’un birleşmesinden meydana gelen titanlardan (Bknz. Titan maddesi) biridir.

·         Denizlerde verimlliliği sağlayan Tethys, Zeus’un eşi Hera’ya bir ara annelik yapmış onu büyütttüğü Homeros’un İlyada’sında anlatılır. Tanrıça Hera, Tethys’le Okeanus’un arası bozulunca onların yanına onların aralarını düzeltmek istemiştir.

Denizlerin kraliçesi


·         Deniz tanrıçalarından Tethys, Titanların Okyanus tanrısı Okeanos ile birleşmesinde Simois denilen bir dere oluştu. Troya savaşında Yunanlıları Anadolu’dan atmak için diğer akarsular gibi taşarak Yunanlıları denize atmak istemiş hatta kahraman Aşil( Akhilleus)’in boğulmasına yol açacaktı. Güneş tanrısı Apollon’un ateşli oklarına maruz kalınca yatağına dönmek zorunda kalmış ve suları azalmıştı.

·         Tethys’in adının geçtiği başka bir mit de şöyledir: Günün birinde Glaukos adlı yoksul bir balıkçı ağını denize atmış avladığı baıkları çimenlerin üzerine etmaya başlamıştı ki bu balıkların tekrar denize atladıkalrına şahit olmuştu. Balıkçımı, çimlerde bir büyü var mı diye öğrenmek için çimlerden birkaç ot yiyince denize kendini atmak için içinde bir arzu hisseder. Deniz tanrıları bu balıkçının aralarına katldığı için Okeanos ve Tethys’e haber verdiler. Okeanos ve Tethys de bu balıkçının yüz ırmak tanrısı tarafından yıkanarak kirliliğinden arındırılması ve tanrılaştırılmasını sağladılar.

·         Tethys, aynı zamanda Okeanid deniler sayıları üç bin civarında olan akarsu tanrılarını doğurduğuna inanılırdı. Bunlardan bazılarının adları şöyledir: Alphetus, Amphitrite, Asia, Circe, Doris, Electra, Eurynome, Metis, Dione, Calypso,  Peneus, Styx, Telesto ve Tyche.

(Koyu ve kırmızı ile  yazılanlar aynı zaman uydudur)

 

51.       Thrymr

·         İskandinav mitolojisinde Jötünheimr adlı devler ülkesinin kralıdır. Odin’in oğlu Thor’un ünlü Mjölnir denilen çekicini kaçıran kişidir. Mjölnir adlı çekici Brokk ve Eitri adlı iki cüce imal ederlerken şaka olsun diye Loki sinek kılığına girerek cüceleri rahatsız ettiği için çekicin sapı kısa kalmıştır.

Dev Thrymr


·         Devler ülkesinin kralı Thymr, aşk tanrıçası Frejya’ya aşık olmuş ancak aşkına karşılık bulamayınca Thor’un çekicini kaçırır ve çekiç karşılığında Frejya’yla evlenmeyi şart koşar. Thor, Thymr’e tuazak kurar, tanrıların onayını alarak gelinlik kıyafetini giymiş ve devler ülkesine gitmiş Thymr, onu Frejya zannedip ona sarılmaya çalıştığı sırada Thor, devin kafasına çekici patlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...