30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-2-

 


1.       Aegaeon (Yunan mitolojiinde Aigaion)

Aegaeon 


·         Olymposlularla Titanlar arasında Titanomakhia denilen bir savaş yaşanmıştır. Olimposlu tanrıların komutanı Zeus ile Titan tanrılarının lideri Zeus’un babası Kronos(Satürn) arasında meydana geldi.

·         Zeus yakın akrabaları ile hüküm sürmeye başlamadan Titanların isyanıyla karşılaştı. Her iki taraf birbirine kocaman kayalar fırlatmaya başladı. Titanlar, Pelion dağlarını Ossa dağı üzerine yığarak Olympos dağına tırmanmaya çalıştılar.  Savaş nedeniyle sarsıntılar başgösterdi. Zeus yönetimi almak için kararlılık göstererek Tartaros’a inip tutsak tutulan Kykloplar ile Hekatonkheir’lerin (yüzkollu ve elli başlı) yardımını aldı. Çünkü Titanlar, Kykloplar ile Hekatonkheir denilen bu varlıkları Tartaros yani yerin dibine kilitlemişlerdi.

·         Kykloplar Zeus’a gök gürlemesi, yıldırım ve şimşeği hediye ettiler. Hekatonkheir’ler yani yüzkollu ve elli başlı yaratıkların adları şöyle idi: Briareos, Kattos ve Gyes’tir. Bu Hekatonkheir’ler arasında en gaddarı olan Briareos’un kendisinin başka adı veya kendisinin oğlu olarak Aegaeon (veya Aigaion) adı önplana çıkmıştır.

·         Aegaeon (veya Aigaion) Ege deniz tanrısı olduğu rivayetleri de vardır. Buna kanıt olarak ege denizinin Yunanca adının Pontos Aigaios olması gösterilir. Bu zamanla Aigaion adına dönüşmüş olduğu düşünülür.

·         Aegaeon (veya Aigaion) fırtına canavarı olan Typhoeus ile özdeşleştirilir. Typhoeus(veya Typhon) ’un Tartros ile Gia’nın oğlu olduğu fırtınanın sembolü ve ünlü Kerbaros’un babası olduğu da söylenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...