30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI -3-

  2.   Aegir

·         İskandinav mitolojisinde deniz tanrılarından biridir. Ancak başka kaynaklarda aynı mitolojide yer alan Aesir tanrı grubunda yer almadığı halde onlarla ziyafete katılabilen büyücü bir kral olarak Aegir gösterilmektedir.

·         Aegir’in ziyafetteki yeri Bragi’nin yanına oturmaktır. Bragi ise Aegir’in başarılarını öven şiirler okumaktadır. Kvasir adlı varlık öldürüldülten sonra kanı balla karıştırıp bunu içen kişiyi ozana dönüştüren içkiyi Suttung adlı dev cücelerden çalınca Aesir tanrılarının en büyüğü Odin,devin peşine takılır.Odin devin kızını kandırarak sakladığı yerdeki üç kazandan içki tatma izni alsa da Odin kazandakilerin hepsini içip kartala dönüşür. Dev Odin’in peşine takılsa da Odin, kartal şeklinde sarayına bu içkileri ganimet olarak getirir. Odin’in getidiği ganimet Aegir ateşi olarak da adlandırılır.

 

Aegir

3.       Albiorix

·         Albiorix, Kelt tanrısı miolojisinde, savaş tanrısı Ares (Romalılarda Mars ile Mars) ile ilişkilendirilir. Albiorix’in aynı zamanda  "dünyanın kralı"  olduğuna inanılır. Albiorix aynı zamanda bereket ve refah tanrısı olarak da görülürdü.

 

4.       Anthe

·         Olimposlular ile Titanlar arasında meydana gelen savaşta devler Titanlara yardım ederler. Devlerden biri olan  Alkyonides,  öldürülünce kızları kendilerini denize atarlar.(Bknz. Pallene bölümü)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...