30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI -6-

 

12.       Enceladus

·         Uranos, oğlu Kronos tarafından saf dışı bırakılıp yönetimi ele geçirince Uranos’un kanının Gaia’ya karışması sonucu oluşmuş devlerden biridir.

·         Zaman içinde Zeus’un Kronos’u devirip yerine geçmesi üzerine devlerle Olimpos tanrıları savaşırken Enceladus ile Zeus’un sevgili kızı Athena Enceladus’u onu ağaçları mızrak gibi kullanmasına rağmen yenmeyi başarmış ve onunla birlikte diğer devleri etna yanardağına hapsetmişlerdi. Bu nedenle Etna yanardağının püskürdüğü ve depremlerin oluştuğu düşünülürdü.

Enceladus


13.       Epimetheus: (Bknz.Promethes bölümü)

 

14.       Erriapus

·         Celtiberianas (Portekiz ve İspanya ) Gallacian (Galiçya) ve Lusitan tanrılarından biridir. Erriapus ve Tarvos uyduları Albiorix’e çarpan cismin parçaları olma ihtimali yüksektir.

 

15.       Farbauti

·         İskandinav mitolojisinde çokça geçen kötü üne sahip Loki’nin babası olan devdir. Karısı yine devler arasında yer alan Laufey’dir. Bu çiftin Loki haricinde Byleifer ve Helbindi adlı çocukları da vardır. Farbauti’nin mitolojide çok adı geçmese de rivayete göre elindeki yıldırımı bıraktığı sırada Laufey’e isabet eder. Bunun sonucunda hamile kalan ve doğum yapan Laufey Loki’yi doğurur. Loki’nin hareketli yaşantısı olmasının nedeni olarak bu olay gösterilir. Farbauti’nin bir savaşta ölmesi üzerine Loki’ye baştanrı Odin babalık yapmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...