30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-7-

 

16.       Fenrir

·         İskandinav mitolojisinde A’slar ve Van’lar denilen iki tanrı grubu vardır. Bu tanrı grubu tanrı güçlerini aralarında yaylaşmışlardı. As’lar (Aesir) arasında en önemli tanrılar; Odin,Tyr, Frigg,Bragi, Heimdall, Baldr ve  Thor iken Van’lar(Vanir) arasında en önemlileri Freyr, Frejya ve Njördhr’dir.

Fenrir


·         Aesir, Gullveig’den altına düşkünlüklerinden tiksindikleri için onu yakmaya karar veririler onu üç defa yaktıkları halde Gullveig tekrar küllerinden geri gelir. Vanir tanrılar grubu dunu duyunca savaşa karar verirler.

·         Aslında bu iki tanrı grubu iki farklı kültürün mücadelesi ardından barışmaları sonucunda yapılan uzlaşma vardır. İki taraf uzlaşırken barışın teminatı olarak birbirlerine değerli tanrıları rehin vermeye karar kıldılar. Vanir’den Aesir’e Freya ve Freyr; Aesir’den Vanir’e ise Mimir ve Hoenir verilir. Hoenir ile Mimir’in verdiği fikirler Vanirleri etkilemeye başladı, bunu üzerine Aesir’in bir oyunu olduğunu düşünerek Mimir’in kafasını kesip Odin’e gönderirler. Odin, Mimir’in kafasını diriltip onun verdiği tavsiyelerine sadece kendisi sahip olur.

·         Bu uzlaşı ve barış sonucunda iki tarafın tanrıları bir kaba tükürerek Kvasir denilen varlığın oluşumuna neden oldular. Fialar ve Galar adlı iki cüce Kvasir adlı yaratığı öldürerek kanını balla karıştırmışlar ve bu içecekten içenler alim olmaya başlar.Odin bir şekilde bu içeceği eline geçirmeyi başararak o zamana kadar bütün tanrıların içebileceği bu içeceği kontrol altına alarak bilgelerin ve bilgeliğin  efendisi oldu.

·         Odin aynı zamanda ölüm tanrısıdır: tanrılar sarayı olan Valhalla sarayına Valkürler denilen en bilinen savaşçılar tarafından eşlik edilen savaşarak ölen savaşçı bizzat Odin tarafından saraya kabul edilirdi.

·         As’lar arasında yer alan Tyr’in özelliğini belli eden olay şöyle gerçekleşir: Tanrı Loki’den hamile kalan dişi bir devden doğan Fenrir’in tanrıları parçalayarak yiyeceğini tahmin diyorlardı.Bu nedenle tanrılar bir oyun oynama bahanesiyle Fenrir’i görülmeyen çok ince ama görülmeyen ve cücelerin yaptığı büyülü bir kemerle onu bağlarlar.Tanrılar,kemerlere ne kadar sıkı bağlanılırsa ondan kurtulmanın şan ve şöhret getireceğini söyleyerek devin bağlanması konusunda onu ikna ederler. Bu durumdan şüphelenen dev, kendisine kötülük yapılmayacağı teminatı olarak tanrılardan birinin çenesi içine yerleştirmesini şart koşmuştu. Tanrılardan sadece Tyr, ellerini devin çenesine koymaya cesaret etti.Ancak Fenrir, bu durumu sezince tanrı Tyr’in ellerini koparmıştı.

·         Thor, bu mitolojinin önemlli figürlerinden biri olup onun silah şeklinde kullandığı Mjöllnir denilen çekici ünlüdür.As tanrılar grubunun sarayını korur. Baldr, Odin ile tanrıça Frigg’in oğlu olup diğer tanrılar ona zarar vermeyeceklerine yemin ederler:Ancak Loki’den aldığı emirle Hödhr, ökseotu filizini Badr’a atarak onun ölümüne yol açtı.Badr, savaşta ölmeyince Valhalla yerine Hel’e gider. Bütün tanrıların onun ardından ağladıını görürse onu bırakacağına söz verse de Bald’ın peşinden ağlamayan tek tanrı onun ölümüne yol açan Loki oldu. Bunun üzerine Tohr, Loki’yi bir kayaya bağlayarak yüzüne bir zehirli yılanın yüzüne zehir akıtması ve acı çekmesine neden olur. Loki İskandinav mitolojisinde As’lar arasında yer almasına rağmen o tanrılarla uğraşmayı sever. Kötülüğü kendi evlatları olan kurt Fenrir ve yılan oğulları ile ölü ülkesi kraliçesi Hel onun kızıdır.

·         Yeryüzünün sonu inancı da vardır:Ahlak zayıflayınca, canavarlar dünyaya saldırır, büyük yılan okyanustan dışarı çıkar, sel baskınları olur, uzun süren bir kış mevsiminden sonra devler Surtr’un  komutanlığında tanrıların sarayı olan Asgardh’a saldırılar.Thor yılanı öldürmeyi başarmaına rağmen Odin, Fenrir tarafından parçalanır. Nihai savaşın habercisi Heimdallr, Loki’ye saldırsa da ikisi de kavga ederken birbirlerini öldürürler. Surtr dışında bütün tanrılar ölünce gök çökmüş denizler bütün yerleşimleri yıkmıştı.

·         Van tanrılarının en bilineni Njördhr’dir. Bu tanrı kızkardeşiyle evlenip bu evlilikten Freyr ve Frejya doğar. Bu tanrılar bereket ile ilişkilendirirler.

 

 

17.       Fornjot

·         İskandinav mitolojisinde bir devdir. Hler (veya Aegir,deniz), Logi (ateş), Kari (rüzgar)’nin babalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...