23 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -1 /Roma'nın Kuruluş Mitolojisi

 ROMA TARİHİ


·         İtalya coğrafyasında MÖ bin yılı civarından itibaren Umbri, Sabini, Aequi, Marsi, Osci ve Samnit gibi kabileler yaşıyorlardı. Tiber nehri çevresinde Latino Falisk Venetia bölgesinde Venetii, Daunii, Peucetii, Messapii ve Salentini kabileleri de yaşamaktaydılar. Toscana bölgesinde de Etrüskler yaşamaktaydılar.  Güney İtalya ve Sicilya çevresinde Yunan kolonileri bulunuyordu. Sicilya’da i yerel halk Sicani kabileleri vardı. Cenova’nın kuzeyindeki dağlık bölgede ise Ligur halkı yaşamaktaydı. Bu kabilelerin etkinliği MÖ 5. yy ve 4. yy da gerçekleşen Kelt saldırılarıyla sona ermişti. Etrüsklerin aralarında siyasi birlik kuramadıkları şehir devletleri halinde yaşadıkları bilinmektedir.


İtalya’nın bölgeleri

·         Roma’nın Kuruluşunun Mitolojisi:

·         Romalı tarihçi Marcus Terentius Varro’ya göre Roma’nın kuruluşu MÖ 21 yılında gerçekleşmiştir. Romayı kuran kahraman Troialı Aeneas olup yanan şehirden kaçarak Sicilya adasına ve sonra Latium’a ulaşmıştır. Troialı Aeneas’ın oğlu Julus, Latium bölgesinde Alba Longa şehrini kurdu ve nesiller boyunca bu şehri yöneten kralların atası oldu.

Troialı Aeneas, destanı Vergilius'un da destanıdır


 ·       Bu şehrin son kralları olan iki kardeş Numitor ve Amulius ile Romanın tarihi kuruluş süreci başlar. Amulius ağabeyinin soyunu yok etmek için Numitor’un tek kızı olan Rea Silvia’yı Vesta tapınağında rahibe olmaya zorlar.

Rea Silvia


·          Mitolojiye göre Rea Silvia savaş tanrısı Mars(Yunanlılarda Ares) ’tan Remus ile Romulus adlarını taşıyan ikiz erkek çocuk doğurur. İkizin doğduğunu öğrenen Amulius her iki çocuğun bir sepet içerisinde Tiber nehrine bırakılmalarını ister. Ancak içinde çocukların bulunduğu sepet nehrin kıyısına ulaşır ve kıyıda bir dişi kurt tarafından bulunmuş dişi kurt onları emzirerek ölümden kurtarır.


Remus ile Romulus'u emziren dişi kurt görseli Roma futbol klubünün de sembolüdür



·      Zamanla onların geçimini sağlayan çoban Faustulus tarafından büyütülürler. Remus ve Romulus büyüdüklerinde büyük amcalarının yaptıklarını öğrenince Amulius’u öldürüp dedeleri Numitor’u tekrar tahta oturlar ve kendileri de yeni bir şehir kurarlar. Şehrin başına kimin geçmesi gerektiği konusunda aralarında tartışma çıkar Romulus kardeşi Remus’u öldürür. Böylece Romulus Roma’nın ilk kralı olur.

Roma'nın ilk kralı Romulus


·         Roma şehrinin gerçekte şehir haline gelmesinde yerleşme yerinin çevresinde oturan Latin, Sabin ve Etrüsklerin etkileri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...