23 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -2/ROMA KRALLIK DÖNEMİ

 

ROMA KRALLIK DÖNEMİ MÖ 753-MÖ 509

Roma’da krallara danışmanlık yapan senato denilen yaşlılar heyeti de bulunmaktadır. Kralın ölümüyle birlikte yenisinin seçilmesine kadar senato ülkeyi yönetir aynı zamanda da kralın belirlenmesinde etkilidir. Kralın ölümü ile yenisinin seçilmesi dönemine ara krallık dönemi  (interregnum) denilir. Krallık döneminde “rex” denilen kral aynı zamanda başkomutan olup senato ve halk meclislerini de yönetirdi.

Roma’da krallık dönemlerinde 3 kabile anlamına gelen “tribus” bulunmakta idi. Her tribus da 10 adet Curia denilen aile birliğine ayrılıyordu. Curia’lar da 10 adet cens denilen soya ayrılmakta idi. Curia’ların temsil edildiği comitia curiata’lar yılda iki defa toplanırdı. Comitia curiata’lar savaşa karar verebilmekteydiler. Gens adı verilen aşiret sisteminde kararları her aşiretin reisi konumunda olan kişi verirdi. Bu kararlar üst yönetim olan curia tarafından değerlendiriliyordu. Curia başkanları ayrıca hukukla ilgili kararlar da verebilirdi.  

Senatus Populusque Romanus (Roma senatosu ve halk)


Curia’lar aynı zamanda Roma’nın asker sağlayıcısıdırlar. Roma’ya yüz piyade ve on atlı sağlamak durumundaydılar. Her curia’nın senato’da bir oy hakkı vardı.

Roma’da soylular olarak tanımlanan patricia sınıfını bulunmaktadır. Roma şehrinin halkı clientes (itaat edenler) olarak Patricia sınıfına hizmet etmek üzere paylaştırılmaktaydılar. Bu durumda Roma’da krallığın kuruluşundan hemen sonraki dönemde hiçbir özgür çiftçi yoktu. Roma’da Tribus’un ilk dönemlerde askeri birlik olduğu düşünülmektedir.

Etrüsklerin Tiber nehri civarındaki Roma’ya ekonomik kaygılarla egemen olmalarından sonra Roma’nın ilk Etrüsk kralı Lucius Tarquinius Priscus başa geçer ve Roma’nın gelişiminde dönüm noktası olur. Etrüsk egemenliği aslında Roma için olumlu olmuş lehir kültürünü bilen Etrüskler, bilgi birikimlerini Romalılara öğretmiş oldular. Aşağıda Roma’nın kralları listelenmiştir. Bunlardan son üç tanesi Etrüsk kökenlidir.

Etrüskler


 

Roma’nın kralları

1.       Romulus MÖ 753- 715

2.       Numa Pompilius 715- MÖ 673

3.       Tullus Hostilius 673- MÖ 642

4.       Ancus Marcius 642- MÖ 617

5.       Lucius Tarquinius Priscus 616- MÖ 579

6.       Servius Tullius 578- MÖ 535

7.       Lucius Tarquinius Superbus MÖ 534-MÖ 509


Bu krallardan Numa Pompilius 715- MÖ 673 en önemli tanrılar olan Jüpiter(gök ve ışık tanrısı), Mars(Romalıların atası görülen savaş tanrısı) ve Quirunus (Romulus’un kişileştirilmiş halidir) için pontificies denilen rahipler grubu oluşturarak dini ayinleri sistemli hale getirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSLAM BİLİM TARİHİ I. DÖNEM II. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI

  SORULAR 1. Bilim çalışmalarının yayılmasında önemli bir araç olan kâğıt ve mürekkep ilk kez kimler tarafından kullanılmıştır? (10p) Çinlil...