5 Şubat 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -40 Aulus Vitellius Germanicus (Nisan-Aralık 69)

 

·         Aulus Vitellius Germanicus (Nisan-Aralık 69)

·         15’te doğan Vitellius iyi yetişmiş bir devlet adamıydı. Africa’da consul’lük ve proconsul’lük yapmış daha sonra da Galba tarafından 68’de Aşağı Germania ordularının komutanlığına atanmıştı. Orada bulunduğu sırada askerleri tarafından imparator olarak selamlanmıştı.

Germania Superior eyaleti


·         Galba’nın ölümünden sonra imparator olan Otho ile mücadeleye başlamış ve 69 yılı Nisan ayında Cremona’da yapılan savaşta Otho’nun yenilmesiyle de Senatus tarafından imparator ilân edilmişti. Ancak, birkaç ay sonra, 1 Temmuz 69’da Aleksandreia’daki lejyonlar Vespasianus’u imparator ilân ettiler. Böylece, Mısır, ludaia, Syria ve Tuna bölgesi lejyonlarının desteğini alan Vespasianus, kendisini artık Roma tahtının tek sahibi olarak görüyordu.

Aulus Vitellius Germanicus


·         Vespasianus’un kendisi Aleksandreia’dan ayrılmadı fakat ona bağlı ordu, Vitellius taraftarı orduyu Cremona’da 24 Ekim günü büyük bir yenilgiye uğrattı. Bu zafer sonrası Hispania, Gallia ve Britannia da Vespasianus’un tarafında yer aldılar. Daha sonra Vespasianus’un komutanlarından Antonius Primus Roma’yı abluka altına aldı. Roma’ya giren askerleri Vitellius ve taraftarlarını öldürdüler (20 Aralık 69). Vitellius’un cesedi caddelerde sürüklendikten sonra Tiber Nehri’ne atıldı. Senatus, Vespasianus’u imparator ilân etti. Ancak kendisi hemen Roma’ya gelmedibir süre daha Aleksandreia’da kaldı.

Marcus Antonius Primus


·         Tarihe “Dört İmparatorlar Yılı” olarak geçen dönemin dördüncü imparatoru Vespasianus’tur. Vespasianus, Flavius Hanedanı’nın kurucusudur.

Bu dönemde Roma sınırları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...