6 Şubat 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -41 Flavius hanedanı (69-96)- Caesar Vespasianus Augustus (69-79)

 

·         Flavius hanedanı (69-96)

1.       Vespasianus(69-79)

2.       Titus (79-81)

3.       Domitianus (81-96)

 

·            Caesar Vespasianus Augustus (69-79)

·         Vespasianus’un başa geçmesiyle Flavius hanedanı egemenliği başlar. 17’de Roma’nın doğusunda Reate yakınındaki Falacrinae’de dünyaya gelir.  

Flavius hanedanı kueucusu


Vespasianus’un görevleri:

ü  Tiberius zamanında Thracia(Trakya)’da askeri tribunus, Girit ve Kyrene(Libya’da antik şehir)’de de quaestor(hazineden sorumlu görevli) olarak görev yapmıştı.

ü  Caligula zamanında praetor(muhafız lideri) olmuştu.

ü  Claudius zamanında, 43 -44 yıllarında, Britannia’nın fethinde bulunmuştu.

ü  51’de consul, 63’te de Africa’da proconsul (vali) olarak görev yapmıştı.

ü  Nero’nun Yunanistan seyahatine katılmış, 67’de Nero tarafından Iudaia(Filistin) valiliğine atanmıştı. Burada bulunduğu sırada Birinci Yahudi lsyanı’nın bastırılmasıyla meşgul oldu.

·         39’da Flavia Domitilla ile evlenen Vespasianus’un Titus ve Domitianus adlarında iki oğlu oldu. Oğulları sırayla imparator oldular.

·         Vespasianus imparator ilân edildiğinde Iudaia’da Yahudi isyanını bastırmakla meşguldü. Bir süre sonra bu işi oğlu Titus’a devrederek kendisi Aleksandreia’ya (İskenderiye) geçti.

Roma imparatorluğu


·         Vespasianus Mısır’da: Vespasianus Aleksandreia’da imparator olarak kabul gördü. Vespasianus’un Aleksandereia’ya gitmesinin amacı, Roma’ya buğday sevkiyatını kontrol altında tutarak o sırada Roma tahtında bulunan Vitellius’u güçsüz bırakmaktı.

·         Bu arada Pannonia’daki lejyonlardan birinin komutanı olan Marcus Antonius Primus, kuzeyden İtalya’ya doğru harekete geçti; Bedriacum’da Vitellius taraftarı orduyu yenilgiye uğrattı ve nihayette Roma’ya girdi. Şehre giren askerler Vitellius ve taraftarlarını öldürdüler. Vespasianus’un imparatorluğu Senatus tarafından da onaylandı.

Marcus Antonius Primus,Romalı siyasetçi ve komutan (40-100)


·         Vespasianus imparator olduğunda 60 yaşındaydı. Bu sırada, Syria Valisi Mucianus da ordusunu Vitellius üzerine yönlendirmişti. Fakat Vitellius öldürüldüğünden ve Vespasianus imparator ilân edildiğinden, sorunsuz bir şekilde Roma’ya girdi. Primus ise Roma’dan ayrılıp Gallia’ya döndü. Vespasianus’un oğlu Domitianus, Mucianus Vespasianus’un yokluğunda onun adına birtakım düzenlemeler yaptı. Vespasianus da 70’te Roma’ya döndü.

·         Gallia isyanı: 69’da, Vespasianus henüz Aleksandreia’dayken German kabilelerinden Batavialıların lideri lulius Civilis, Gallia’da isyan etti. Gallia halkı Civilis’e tam destek verdi. Civilis, Roma karargâhı Castra Vetera’yı da ele geçirdi; Romalı askerler öldürüldü. Bu ağır kayıplar Romalıları Civilis’e karşı harekete geçirdi. Vetera yakınındaki savaşta, Civilis kaçarak kurtuldu. Ren sınırı boyunca Roma egemenliği tekrar kurularak huzur sağlandı. Romalıların Civilis’in isyanının bastırılmasında Romalı komutan Cerealis’in rolü büyüktü. Daha sonra Cerealis, Frontinus ve Agricola, Britannia’nın kuzeyine doğru ilerleyerek bugünkü Galler ve İskoçya’yı kapsayan toprakları kontrol altına aldılar.

·         Filistin ve Kommegene’nin ele geçirilmesi: Bu arada imparatorun oğlu Titus da ludaia’nın fethini tamamladı. Jerusalem’i (Kudüs) 70’te ele geçird.   İki yıl sonra da -krallarının ölmesi üzerine- Kommagene (güneydoğu Anadolu’da) de Roma’ya 72’de ilhak edilip Syria eyaletine dâhil edildi.

Kommegene krallığı


·         Vespasianus. Ekim 70’te Roma’ya geldiğinde büyük bir zafer alayı düzenlendi. İmparator, çocukları Titus ve Domitianus’a ceasar ve pritıceps iuventutis unvanları vererek onların Roma tahtının vârisi olduklarını gösterdi. Senatus'a, kendisinden sonra Titus’un tahta çıkacağını bildirdi.

·         Colosseum’un inşası: Titus, kardeşi Domitianus’tan yaklaşık 10 yaş büyüktü. Roma’da büyük bir imâr faaliyetine girişti. Ünlü Colosseum amfitiyatrosunun inşasına başlanması da Vespasianus dönemine başlasa inşaatı Titus zamanında bitirilmiştir.

Colosseum 


·         Vespasinus’a bazı suikast planları da yapıldı. Bu suikastçiler arasında adı en çok duyulanlar, Helvidius Priscus ve Caecina Alienus idi. Ancak suikastlerin hiçbiri amacına ulaşmadı ve suikastçiler öldürüldüler. İmparatorun yaşı itibariyle sağlık sorunları vardı. Campania’da bulunduğu sırada hastalanan Vespasianus, tedavi için Roma’ya döndü ancak bir türlü iyileşemedi. 70 yaşında öldü.

Aulus Caecina Alienus 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...