19 Şubat 2022 Cumartesi

ROMA TARİHİ -53 Clodius Albinus ( 195-197)

 

·         Clodius Albinus ( 195-197)

Clodius Albinus'un paraları


·         Clodius Albinus’un ilesi, Kuzey Afrika’daki Hadrumetum kentindendi. Doğum tarihi belli değildir. Farklı eşitli devlet görevlerinde bulunsa da Britannia valisi olarak bilinir. Ancak, Pertinax’ın öldürülmesinden sonra, tıpkı Septimius Severus ve Pescennius Niger gibi o da Roma tahtında hak iddia ediyordu. Bu sırada Pertinax’ın yerine Iulianus geçmişti. 

 Yukarı Pannonia


·     Yukarı Pannonia valisi Septimius Severus, kendini imparator gören Syria valisi Pescennius Niger ile mücadele edebilmek için Clodius Albinus’a caesar unvanı vererek kendisinden sonra Roma tahtının vârisi olacağını ilân eder. Böylece Clodius Albinus’u yanına Severus, Niger’i öldürttükten sonra Albinus’u yok etmek için harekete geçti.

 Septimius Severus

 ·   Severus’un Caracalla ve Geta (Severus’tan sonraki sonraki imparatorlar) adlı oğulları varken varken Albinus’u vâris göstermesi zaten mantıksızdır.  Bu durumu anlayan 195’te Albinus, Lyon (Lugdunum)’da kendi askerleri tarafından imparator ilan edilir. 197’de Severus, ordusuyla Lyon’a  ilerleyip Albino’yu yendi. Albinus a yakalanacağını anlayınca intihar etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...