25 Mart 2022 Cuma

ROMA TARİHİ 59- Altı İmparator Yılı ve Maximinus Thrax

 

·         Altı İmparator Yılı /Asker imparatorlar veya askeri anarşi dönemi

·         Maximinus Thrax (Gaius Iulius Verus Maximinus, 235-238) ve (I. Gordianus, II. Gordianus, Pupienus, Balbinus ve III. Gordianus)

·         Erken dönemleri: Maximinus Trakya’da seçkin olmayan bir ailede büyük olasılıkla 173 yılında dünyaya geldi. Askeri deneyimi olan bu imparator önceki imparator olan Severus Alexander’in Parth  ve Germania seferlerine de katılmıştı. Severus Alexander’in Almanya’da Britannicus’ta öldürülünce askerler tarafından imparator ilân edilmiş bu durumu da Senatus da onaylayarak başa geçti.

Maximinus Thrax


·         Suikastler: Maximinus Thrax başa geçer geçmez German toplumu olan Alamanlara sefer düzenledi. Germanlara karşı Ren Nehri’nde dubaların yan yana dizilmesiyle oluşturulan bir köprü inşa ettirir. Ancak, Maximinus Thrax bazıları tarafından sevilmediğinden ortadan kaldırılması için suikast tertip edilir. Buna göre, Maximinus Thrax Ren Nehri’nden Germanların bulunduğu karşı tarafa geçince suikastçiler köprüyü yıkarak onun düşman tarafında kalmasına neden olacaklardı. Gerçekleşmesi planlanan bu olayın akabinde onun yerine Magnus adlı bir senatörü imparator yapılacakt. Ancak suikast ortaya çıkarılınca suikastçılar idam edilir. İkinci suikast; Syria(Suriye)’daki Osrhoeneli okçuların desteklediği Titus Quartinus’un suikastiydi. Ancak Osrhoenelilerin kendi liderleri Macedo’nun suikast fikrinden vazgeçip Quartinus’u öldürmesiyle bu suikast amacına ulaşamaz.

·         Germania, Dacia ve Sarmatia seferler: Maximinus 235’te Ren üzerindeki köprüden geçerek Germania’ya saldırarak ülkedeki yerleşimleri yıkar. Kendisine  Germanicus Maximus” unvanı, oğlu Maximus da “caesar” unvanı aldı. Maximinus sonraki iki yıl içinde de Daclara (Romanya) ve Sarmatlara(Kırım’ın kuzeyi) karşı sefer yaptı. Seferler donucunda “Dacicus” ve “Sarmaticus” unvanları aldı.

Roma


·         Seferlerin sonucu ve Maximinus Thrax’ın devrilmesi:  Bu seferlerin ekonomik baskısı altında Roma ezildi. Bu nedenle Maximinus’a karşı muhalefet başlar. Senatus bileonun karşısında yer aldı. Bu sırada Africa Eyaleti valisi 80 yaşındaki Marcus Antonius Gordianus Sempronianus (I. Gordianus Africanus) ile 46 yaşındaki oğlu II. Gordianus’un isyan haberi Maximinus Thrax’a ulaşır. Senatus da  I. Gordianus’a destek verir. Ancak Numidia valisi Capellianus ona sadık kalarak II. Gordianus’u savaşta öldürür. Başarılı olamayacağını gören  I. Gordianus intihar eder. I. ve II. Gordianus’un öldürülmesi üzerine Senatus Maximinus’a karşı Balbinus ve Pupienus’u imparator ilan eder. Roma’da  alt meclis olan vigintiviri (yirmiler) oluşturularak I. Gordianus’un torunu 13 yaşındaki III. Gordianus caesar ilân edildi. Bu sırada Maximinus ise Roma’ya yaklaşsa da  dirençle karşılaştığı için  morali bozulmuştu. Kendi askerleribile onun yanında yer almak istemiyorlardı. Bu nedenle bazı askerler Maximinus Thrax’ın çadırına gidergirerek ek onu ve oğlunu katlederler. Buna rağmen iç savaş devam ederken Balbinus, Gothlara karşı, Pupienus da Sasaniler’e karşı sefere çıkmaya hazırlanıyordu. Maximinus’tan sonra Balbinus ve Pupienus da ülkeyi iyi yönetemeyecekleri görüldüğünden öldürülürler. Üç ay gibi kısa süre imparator olan Balbinus ve Pupienus’un yerine III. Gordianus, imparator ilan edilir.

III. Gordianus


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...