18 Mart 2022 Cuma

ROMA TARİHİ -58 Severus Alexander (222-235)

 

 

·         Severus Alexander (222-235)

Severus'ların hanedanı




·          İlk dönemleri: Severus Alexander 208’de Phoenicia(Lübnan, Fenike)’da doğdu, ilk adı Bassianus Alexianus’tur. Çocukluğu Syria(Suriye)’da geçen Severus Alexander, Emasa(Suriye, Humus şehri)’da Güneş Tanrısı(el Gabal) rahibiydi. Iulia Maesa’nın isteği ve ikna etmesi ile önceki imparator Elagabalus, kuzeni olan 12 yaşlarındaki Severus Alexander’ı vârisi olarak ilân eder.

Severus Alexander 


·          Başa geçişi: Elagabalus ile Alexander arasında düşmanlık da vardır. Elagabalus kuzenini öldürmeyi planlarken Elagabalus, Alexander’ı destekleyen praetor(muhafız)’lar tarafından 222’de öldürüldü. Severus Alexander böylece Senatus tarafından imparator olarak kabul edildi. Kuşkusuz Severus Alexander henüz 14 yaşında olduğundan devlet idaresi esas olarak annesi lulia Mamaea ile 16 kişilik bir danışma meclisinin elindeydi. Mamaea’nın sağ kolu Praetor muhafız komutanı olan Domitius Ulpianus idi. Bu komutan rakiplerini ortadan kaldırmaya başlayınca kendi askerleri tarafından öldürülür.

Roma'nın en etkin kadınlarından Iulia Avita Mamaea, önceki imparatorlardan Septimus Severus'un yeğeni ve Severus Alexander'in annesi
,

·         Sasani devletinin ortaya çıkışı: Roma’nın Doğu sınırında I.Erdeşir(224-242) Parth imparatorluğu kralı V. Artabanus(Arduvan)’u yenerek aynı topraklarda Sasani imparatorluğunu kurar. I.Erdeşir, Roma’nın Doğu’daki topraklanna da saldırarak sınırını genişletmeye başlaması Roma ve Sasani savaşını başlatır.  Bu nedenle Severus Alexander ve annesi Sasanilerle mücadele için Doğu’ya 231’de hareket ederler. Önce Antiokheia(Antakya)’ya uğradıktan sonra Sasanileri mağlup ederek kaybedilen topraklar geri alındı.

Sasani hanedanı kurucusu I. Erdeşir


·         Germanlarla mücadele ve iktidarının sonu: Severus Alexander Roma’ya döndükten hemen sonra 234’te Germanların Roma’ya savaş ilan ettikleri için bu sefer onlara karşı sefere çıktı. Severus Alexander ve annesinin Germanlara pasif siyaset izlemeleri ve barış istemeleri Romalı askerlerin onlara güvenlerini yitirmesine yol açtı.  Bu nedenle askerler yeni bir imparator arayışına girdiler ve Trakyalı bir asker olan Maximinus’u imparator ilân ettiler. Kısa süre sonra Severus Alexander ve annesi 22. Lejyon tarafından öldürülür. Böylece 235’te Severus hanedanı da son bulmuş oldu.

Sonraki imparator Maximinus Thrax


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...