13 Kasım 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -89- Constantius (Flavius Julius Constantius 337-361)

·         Constantius (Flavius Julius Constantius 337-361)

 

(Flavius Julius Constantius 337-361)

·         Constans, II. Constantinus’u yenilgiye uğrattıktan sonra Franklan yenilgiye uğratarak Tuna ve Ren bölgelerinde egemenliğini sağladı.  350’de Magnentius adlı bir subay isyan ederek Augustodunum’da kendisini augustus ilân etti. Constans kaçtıysa da bir süre sonra Gallia’nın güneyinde, İspanya sınırına yakın bir yerde yakalandı ve öldürüldü.

Magnentius (350-353 arası imparator)


·         Büyük Constantinus ile Fausta’nın oğlu olan II. Constantius,  324’te caesar unvanı alır. Babalarının ölümünden birkaç ay sonra diğer kardeşleriyle beraber augustus unvanını 337’de alırKardeşlerin toprak paylaşımı ile  II. Constantius’un payına Küçük Asya ve Mısır, yani Roma’nın doğusu düşer. Constans’ı öldüren Magnentius’un gücü artsa da Constantius, 351’de Aşağı Pannonia’da Musra mevkiinde Magnentius’un ordusunu bozguna uğratır.

 

·         Sasani Kralı II. Şapur (309-379)  Roma ile yaptığı anlaşmayı bozarak Dogu’daki Roma topraklarına saldırınca Constantius 353-358 yılları arasındaki beş yılı Doğu’da geçirdi. Ayrıca, kuzeni Gallus(Flavius Claudius Constantius Gallus)’u caesar olarak atadı ve Doğu’daki isyanları bastırması için onu Antiokheia’ya gönderdi. Gallus’un halka kötü davranması üzerine  354’te öldürttü. Bu arada Constantius, Iulianus’a caesar unvanı vererek Gallia’da 355’te görevlendirse de Iulianus Paris’te isyan etti. II. Constantius isyanı bastırmak üzere yola çıkmak üzereyken ki Kilikia’da Tarsos’ta 361’de öldü.

Sasani hükümdarı Şapur



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...