17 Kasım 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -90- Magnus Magnentius (350-353)

 

Magnus Magnentius (350-353)

·         303’te Ambianum’da (Amiens, Fransa’nın kuzeyinde bir şehir) doğmuştu.

·         Constantinus Hanedanı üyesi değildir.

Bir sikke üzerinde Magnentius


·          Konstantin Hanedanından  Nepotianus'un (Flavius Iulius Popilius Nepotianus Constantinus, imparator olmak için isyan eden hanedan mensubu) kısa ömürlü isyanı, Magnentius'un imparator olarak hanedanın diğer üyelerine karşı durumunu güçlendirdi. Magnentius lejyon komutanlığına kadar yükseldi.

·         Askerleri tarafından Augustodunum’da (Fransa’da yer alan antik yerleşim yeri) askerler tarafından augustus 350’de ilân edildi. Magnentius bir süre sonra Constans’ı da Gallia’nın güneyinde yakalatarak öldürttü.

337-350 arası Roma imparatoru Constans


·         Magnentius halktan ve askerlerden giderek daha fazla destek görmeye başladı. Bu sırada Tuna bölgesinde Vetranio adlı komutan isyan ederek kendisini imparator ilân etti ve II. Constantius’un desteğini istedi.

·         Magnentius da Constantius’tan kendi augustus’lugunu tanımasını bekliyordu. Vetranio’nun kuvvetleriyle birleşen Constantius, Magnentius’un üzerine yürüdü; ancak Magnentius’un güçlü ordusu karşısında II. Constantius ( 337-361) yenilse de Mursa Major Savaşı’nda Magnentius’un ordusunu 351’de mağlup eder. Magnentius, tekrar güçlenmek için mücadele etmeye çalıştıysa da başarılı olmaz.

 II. Constantius


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...