16 Haziran 2023 Cuma

ROMA TARİHİ -98- I. Theodosius ( Flavius Theodosius 379-395)

 

Theodosius hanedanı



·         I. Theodosius ( Flavius Theodosius 379-395)

·         Çok dindar Hristiyan olması nedeniyle “Büyük Theodosius” olarak anılır.

 I. Theodosius sikkeleri

      ·      I. Theodosius, 346’da Ispanya’nın kuzeybatısında Cauca’da doğmuştu.  373-374’te Yukarı Moesia’da valilik yapar.

       ·       Valens’in Vizigotlar tarafından öldürülmesinin ardından, Flavius Gratianus Augustus (Gratianus , 367-383) onun yerine Theodosius’u Doğu’nun augustus’u olarak 379’da atadı.

 I. Theodosius'un büstü


·         Önceleri I. Theodosius Vizigotlarla savaşsa başarılı olamadı ve 382’de onlarla anlaşarak  imparatorluk sınırları içinde federal bir yönetim olacak şekilde onlara Trakya’da toprak verdi. 387’de İtalya’yı istila etmeye başlayan ve II. Valentinianus’un İtalya’yı terk etmesine neden olan Magnus Maximus’u (383-388)   Aquileia’da yenerek öldürdü. Theodosius birkaç yıl İtalya’da kaldıktan sonra 391’de Constantinopolis’e(İstanbul) döndü.

·         Batı’nın idaresini “Batı orduları komutanı” unvanıyla Frank/Germen kökenli Romalı subay Arbogast’a bıraktı. Arbogast, II. Valentinianus’un ölümünden de sorumlu tutulan bir kişiydi. Arbogast bağımsız bir şekilde hareket ederek, II. Valentinianus’un ölümünün ardından, onun yerine, daha önceden retorik ve Latince öğretmenliği yapan ve yüksek devlet memurluğuna kadar yükselen Eugenius’u (392-394 yılları arasında tahtta hak iddia eder) augustus ilân etti ve Batı’nın idaresini ona bıraktı. 394’te Theodosius, Frigidus Nehri kıyısında  yapılan savaşta Arbogast ve Eugenius’un ordusunu yendi ve Eugenius’u öldürttü. Arbogast ise savaştan kaçtı ve intihar etti.

Sultanahmet meydanındaki 
I. Theodosius dikilitaşı Mısır'dan
gemilerle getirtilir. 


          ·         Theodosius tekrar tüm imparatorluğun tek imparatoru olarak kaldı; fakat çok geçmeden,  Ocak 395’te  öldü. Her ne kadar imparatorluk uzun zamandır Batı Roma ve Doğu Roma olarak yönetiliyorsa da, ölümünden hemen önce imparatorluğun idaresini fiilen iki çocuğu arasında Batı ve Doğu olmak üzere paylaştırdı.

         ·          Batı’nın idaresini 10 yaşındaki küçük oğlu Honorius’a, Dogu’nun idaresini 17 yaşındaki büyük oğlu Arcadius’a verdi. Bundan sonra imparatorluğun Batı ve Doğu’su bir daha birleşemedi. İmparatorluğun resmen ikiye bölünmesi 395 yılı olarak tarihlenir ve I. Theodosius’un bunu yaptığı kabul edilir.

Batı ve Doğu Roma












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...