18 Haziran 2023 Pazar

ROMA TARİHİ -99- Roma'nın İkiye Bölünmesinden Sonra Batı Roma

 

Batı Roma

·         Ioannes’in gasıp (zorla)  imparator olarak yönettiği iki yılı( 423-425) haricinde, Honorius’tan sonraki Batı Roma İmparatoru III. Valentinianus ( 425- 455) olmuştur.

Doğu ve Batı Roma

·         III. Valentinianus döneminde imparatorluk çok zayıflayarak toprak kaybeder.

·         Avrupa Hun imparatoru Attila (434-453), Roma için en büyük tehlike olmuştur. Attila’nın yarattığı tehlike ünlü Romalı general Flavius Aetius tarafından önlenir, ancak generalin başarısını kıskanan imparator onu öldürür. Valentinianus ise Flavius Aetius taraftarlarınca da 455’te öldürüldü.

·         III. Valentinianus’tan sonra Batı Roma tahtına sırasıyla geçenler:

1.       Petronius Maximus (455):  III. Valentinianus'un dul karısı Licinia Eudoxia ile evlenerek imparatorluğu kurtarmaya çalıştı.  Licinia mutlu değildir. Vandal kralı Genserik’ten yardım almayı bekler. Genserik Roma’yı yağmalar. Licinia Eudoxia, Vandallar tarafından Kuzey Afrika’ya götürülür.

2.       Flavius Eparchius Avitus ( 455-456): Vandallara olan seferi başarılı olmadı.

Batı Roma

3.       Iulius Valerius Maiorianus ( 457-461): Vizigot kralı Theodoric (453-466) İspanya’da yener. Vandallarla anlaşır. Ancak kendi askerleri tarafından tahttan feragata zorlanır.

4.       Libius Severus (461-465): Flavius Ricimer adlı generalin etkisinde kalır. Ricimer, 461-472 yılları arasında imparatorları kullanmıştır.

5.       Procopius Anthemius (467-472): Vizigot ve Vandal tehlikesini önlemeye çalışır. Doğu imparatoru I. Leo’nun(457-474) desteğinide alır. Flavius Ricimer’in isyanı sonucu öldürülür.

6.       Flavius Anicius Olybrius (472): I. Leo’nun(457-474) görevlendirmesiyle Ricimer’e karşı Anthemius’a destek olmak için gönderilse de kendini imparator ilan eder. Döneminde kayda değer bir olay yoktur. Theodosius hanesinden Placidia ile evli olduğu için bu hanedanın son imparatoru sayılır.

7.       Glycerius (473-474) ): I. Leo(457-474) Glycerius’un yönetimini onaylamadığı için Iulius Nepos’u göreve getirtir. Glycerius, sonraki imparator Iulius Nepos tarafından Dalmaçya’da Salonae’ye piskoposlupa tayin edilir.

8.       Iulius Nepos (474-475): Batı Roma’nın yasal son imparatoru kabul edilir. Doğu imparatorluğu tarafından tanınır. Doğu ile iyi ilişkiler içinde olması nedeniyle senato tarafından sevilmedi. Orestes adlı birinin isyanı sonucu başkent Ravenna’dan kaçar.

9.       Romulus Augustulus (475-476): Orestes, Iulius Nepos’u devirdikten sonra oğlu olan Romulus Augustulus’u imparator ilan eder. Çocuk olduğu için Orestes etkindir. Ancak Odoacer, tarafından tahttan indirilmiştir. Böylece Batı Roma’nın yıkıldığı kabul edilir.

Romulus Augustulus


     ·         Bu imparatorlar Germanların etkisinde kalmış ve az bir zaman hükmetmişlerdi. Germen Flavius Odoacer'in (Flavius Odoacer, Odovacar;476-494, İtalya’nın tümüne hükmeden İtalyan olmayan kraldır.)

     ·         Odoacer İtalya kralı olmuş, ondan sonra tahta geçen Büyük Theoderic 493 - 528 yılları arasında saltanat sürmüştür. 

Odoacer 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...