23 Mart 2020 Pazartesi

MİTOLOJİ NEDİR?

MİTOLOJİ NEDİR?
  • Mitoloji Yunanca kökenli bir kelimedir. Masal anlamına gelen “mytos” ile söylenen söz anlamına gelen “logos” kelimelerinden oluşmaktadır. Her milletin kendine göre mitolojisi vardır. Bilginlerin, sanatçıların ve okuyucuların üzerinde en fazla durduğu mitoloji Yunan mitolojisidir. Eski mitoslar Yunan medeniyetinin oluşumunda önemli yere sahiptir.
  • Tarihin babası kabul edilen Heredotos (M.Ö. yaklaşık 484-426) Helenlerin tanrılarını iki şairden öğrendiklerini söylemektedir. Bu ünlü şairler Homeros (MÖ 9. yy) ve Hesiodos (MÖ 8.-7. yy) ’tur. Hatta Platon homeros için “Helenlerin hocası” unvanını, Hereklaitos benzer tespiti Hesiodos için kullanmaktadır.


Mitoloji nasıl ortaya çıkmıştır?
  • Eski insanlar doğayı ve dünyayı anlamak için çaba sarfederler. İlk insanlar nereden geldiklerini, hayatın ve ölümün ne olduğunu, gökyüzünün neden mavi olduğunu, yağmurun ve şimşeğin nasıl oluşuğunu anlamaya çalışmışlardır. İlk çağlarda bu sorular bir bilmece gibidir. Doğa olaylarını anlamlandırmak için doğaüstü yaratıklarla açıklarını kapatmaya ve anlamaya çalışmışlarlardır.
  • Yunanlılar mitlerini yaratırken ilişki içinde oldukları toplumlardan da faydalanmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...