23 Mart 2020 Pazartesi

MİTOLOJİDE TANRILARIN ORTAYA ÇIKMASI VE EVRENİN YARATILIŞI

Tanrıların Ortaya Çıkışı (Theogonie)
  • MÖ 8. yüzyılda ünlü şair Hesiodos, Theogoni adlı eserinde tanrıların ortaya çıkışını anlatır. Hesiodos’un şiirleri sonraki bilgin ve şairler tarafından da doğrı kabul edildi.

Evrenin Yaratılışı
  • Eski Yunanlıların öğrenmek istediği en önemli durumlardan birisi de Dünya’nın oluşumudur. Yunanlılar aynı zamanda göğün, havanın ve suyun nasıl oluştuğunu bilmek istiyorlardı. Bilgileri bu sorulara cevap vermeye yeterli olmadığı için göğü, havayı, suyu vb canlı kabul ederek bunlara tanrılık yüklediler. İlk tanrıların başlarından geçen olayların her birinin bir çeşit doğa olayı olayının sembolüdür.
  • Khaos (Abis) karışık ve şekil almamamış boşluk ve karanlığı içermekteydi. Onun içinden “geniş böğürlü” Gaia (yeryüzü) ve Eros (aşk) ortaya çıktı. Khaostan, Erebos (gece), Nyx( gece) yerin üst tabakasının ışığı Aither ve yeryüzünün ışığı Hemera oluştu. Daha sonra Gaia kendine denk, eş olarak aynı zamanda  kendini saracak Uranos (yıldızlı gök)’u yarattı.
  • Gaia ve Uranos’un kozmik evliliklerinden Titanlar, tek gözlü Kyklopslar (Brontes, Stropes, Arges), yüzkollular denilen Hekatonkheir (Kottos, Briareos ve Gyges) oluşurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TÜRKİYE TARİHİ-1

TÜRKİYE TARİHİ'NİN ŞU KISIMLARI VARDIR:  1. İLK BEYLİKLER DÖNEMİ (İşlendi) 2.«TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ» DÖNEMİ 3. OSMANLI DEVLETİ  4. TÜ...