29 Mart 2020 Pazar

Üç Tarz-ı Siyaset ve Osmanlı’da Fikir Akımları


                      Üç Tarz-ı Siyaset  ve Osmanlı’da Fikir Akımları

Fransız İhtilali'ni gösteren temsili resim
·         Avrupa’da din temelli devlet yerine insan aklını ve bilimi esas alan devlet modeli gelişti. Ulus devletler “milli kültür” inşa etmeye çalıştılar. Bunu en başarılı örneğini Fransa vermiştir. Fransa kendi ulus devletini oluşturmuş bunu da slavlar ve germenler izlemiştir.

·         Avrupa’daki gelişmelerden Osmanlı Devleti de etkilenmiştir. Osmanlı’nın dağılmasının önüne geçmek için çeşitli fikir akımları ortaya atılmıştır. Bu fikir akımlarının ortak amaçları;  devletin dağılmasının önüne geçmek, siyasi birliği devam ettirmek ve toplumsal birliği sağlamaktır. Bu fikirler Üç Tarz-ı Siyaset olarak bilinmektedir.


 
Yusuf Akçura
   ·         Yusuf Akçura ve Üç Tarz-ı Siyaset

  ·         Yusuf Akçura Türk tarihinde “Üç Tarz-ı Siyaset” makalesi ile    ünlenmiştir.  Bu makale Mısır’da 1904’te “Türk” adlı gazetede    yayımlanmış ve Türkçülük akımının manifestosu (bildiri)  olmuştur.
   ·         Bu makalede Osmanlı’nın yeniden güçlenmesi için; Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük incelenmiştir.Özetle Yusuf Açura; bir Osmanlı milleti (ulus) oluşturmak, İslamcılığa dayalı devlet yapısını ortaya koymak ve ırka dayalı Türk siyasi milliyetçiliğini meydana getirmek konuları üzerinde durulmuştur.



·         Hatırlatma
·         Milliyetçilik ne idi: Fransız İhtilali ve Napolyon savaşları sonrasında yaygınlaşan bu fikir, milletlerin kendi devletlerini kurmalarına yol açmış ve imparatorlukların sonunu getiren bir akımdı. Osmanlı Devleti de bu dağılmanın önüne geçmek için çeşitli fikir akımları geliştirmişlerdi:
Ziya Paşa 

1.       Osmanlıcılık
·         Din,dil, ırk, mezhep ayrımı yapmaksızın Osmanlı toplumunu eşit kabul ederek Osmanlı’nın dağılamsının önüne geçmeye çalışan akımdır. Bu fikirde ana amaç devletin sınırlarını korumaktır.
·         II. Mahmut döneminde ortaya konulmuş özellikte Tanzimat Dönemi’(1839-1876)nde güçlenmiştir. Ancak Balkan Savaşlarında Rumeli’de yaşayan Türklerin yaşadığı dramlar nedeniyle etkisini yitirmiştir. Bu fikrin önemli temsilcileri; Namık KemalAhmet Mithat Efendi ve Ziya Paşa’dır.


2.       İslamcılık:
·         Müslüman toplumdan “İslam birliği” oluşturulması hedeflenmiştir. Sultan Abdulaziz döneminde ortaya çıksa da Sultan II. Abdulhamid döneminde devletin öncelikli siyaseti haline gelmiştir. Ancak Birinci Dünya Savaşı’nda cihat çağrısının etkili olmaması İslamcılık düşüncesinin etkisini azaltmıştır. Bu fikrin temsilciler II. Abdulhamid ve Mehmet Akif Ersoy’dur.

Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy

3.       Türkçülük:
·         Türk birliğini kuramayı amaçlayan siyasi bir düşüncedir.Bu düşünceyi savunanlar,  Osmanlı Türklerinin ve Türk olmadığı halde Türkleşmiş olanların bilinçlendirilmesi gerektiğine inanırlar.
·         Daha sonraları ise Asya ve Doğu Avrupa Türklerinin birleştirilmesi ile siyasi bir milliyet hedeflenmiştir.

·         Türkçülük akımının güçlenme nedenleri
1.       Milliyetçilik akımı nedeniyle Hrıstiyan halkın bağımsızlık için isyan etmeleri
2.       Türk olmayan toplulukların Osmanlı’dan ayrılmaya başlamaları
3.       Kaybedilen topraklardaki Türklerin anavatan olan Anadolu topraklarına felaketler sonucu gelmeleri
4.       Avrupa’da Osmanlı’ya karşı olan düşmanca tutum
5.       Türk aydınlarının çalışmaları


Ziya Gökalp

·         Türkçülük akımının temsilcileri
·         Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Mehmet Emin Yurdakul, İsmail Gaspıralı ve Ahmet Ağaoğlu gibi aydınlardır.
·         Türkçülük fikri İttihat ve Terakki cemiyeti ile birlikte önem kazanmış Cumhuriyeti ilanında da etkili olmuştur.









  Konu ile ilgili bazı alıştırma soruları
1. Türkçülük akımının temsilcileri kimlerdir?
2. Türkçülük akımının güçlenme nedenleri nelerdir?
3. Osmanlı'yı dağılmaktan kurtarmak için ortaya atılan fikir akımları hangileridir?
4. İslamcılık akımı hangi padişah döneminde devlet politikası yapılmıştır?
5. Osmanlıcılık akımı devlet siyasetinde neden sürekli olamadı?
6. Üç tarz-ı siyaset nedir? Hangi aydın tarafından ortaya atılmıştır?
  •        Konuyla ilgili aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....