30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-8-

 

18.       Greip

·         Greip İskandinav mitolojisinde bir dev olan Geirrod’un iki kızından biridir.Diğerinin adı Gialp’tir.

·         Loki, Odin’in karısı Frigg’in giyenin uçabildiği şahin postu bir kıyafeti denemek ister. Loki kıyafeti giydikten sonra Geirrod’un salonuna gelir.

Greip


·         Dev Gerriod, kuşun kendisini seyretmesine tahammül etmediği için yardımcısına onu yakalama emri verir. Gerriod, aslında şahinin kılık değiştirmiş olbileceğini tahmin etmiş ancak Loki konuşmayı reddedip üç ay boyunca aç bırakılınca kim olduğunu belli eder. Dev Gerriod, Thor’un kemer ve çekiçini getirme karşılığında serbest bırakacağını Loki’ye söyler.Loki, Thor’u ikna ederek ikisi birlikte devin ikametgahına doğru yola çıktıntan sonra dinlenmek için dişi bir devin evine misafir oldular. Dişi dev, Gerriod’un kana susaımış olduğunusöyledikten sonra Thor’a asa, güç kemeri ve demir eldiven verir. Thor, Vimur denilen nehre geldikten sonra kemeri takıp asayı eline alır ve Loki’yle birlikte nehri geçerken suların birden bire yükselmiş olduğunu ve karşı tepede dev Gerriod’un kızı Gialp’in onları izlediğini ve suları bu kızın yükselttiğini anladılar.

·         Bu kahraman iki tanrıyı Gerriod, onlara yakışmayacak şekilde ağıl salonunda ağırlar. Thor, salona girince orada sadece bir sandalye vardır. Thor, sandalyaye oturduktan sonra sandalyenin yükseldiğini ve daha önce kendisine dişi devin verdiği asayı kullanarak kendisini ezmeye çalışan devin kızlardan kurtulmak için çatıyı yükseltmeye çalışınca dev Gerriod’ın kızları bellerini incitirler.Gerriod, kızlarının durumunu görünce Thor’a kor haline gelen demir külçeyi fırlatınca Thor, kendini demir eldivenle koruyup demir külçeyi deve doğru fırlatır. Dev, salondaki sütun ardında saklansa da demir külçe dev Ggerriod’un toprağa saplanmasına neden olur.

 


19.       Hati

·         İskandinav mitolojinde Ragnarök denilen kıyamette Ay’ı yutacak kurt olarak tasvir edilir. Skoll denilen kardeşi de vardır.

Hati


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...