30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-9-

 1.       Hyperion

·         Gaia ile Uranos’un oğlu Hyperion on iki titandan biri olup en kadim Güneş Tanrısı’dır. Theia ile evlenerek Güneş tanrısı olacak Helios, Ay tanrıçası olacak Selene ve Eos denilen şafak tanrısının babası olmuştur.

Işık tanrısı 


2.       Hyrrokin

·         İskandinav mitolojisinde en yakışıklı ve sevilen tanrı Odin’in oğlu Balder (Baldur veya Baldr)’in annesi Balder’in görmüş olduğu rüya nedeniyle ona zarar gelmesini önlemek için canlı ve cansız varlıklara oğluna zarar vermeyeceklerine dair yemin ettirmişti. Balder’in annesi çelimsiz gördüğü ökseotuna yemin ettirmeyi es geçmişti. Bu durumu öğrenen düzenbaz Loki ise ökseotunu Balder’in kardeşi olan Hodr’a vererek onu Balder’e atmasını sağlamıştı.  Balder'e zar’r vermeyeceğine yemin etmeyen ökseotu Balder’in bedenine temas edince onun ölümüne yol açmıştı.

·         Balder’in kaedeşinin elinden acıklı bir şekilde ölümüyle Ragnarok denilen olay artık kaçınılmaz olmuştur. Balder’in ruhunun geri alınamaması nedeniyle ona büyük bir cenaze töreni yapılmasına karar verilmişti. Balder’in  gemisi olan Hringhorni’ye konan cenazenin denize indirilmesi gerekti. Bu görev için devlerden Hyrrokkin seçilmişti. Hyrrokkin, tek itişle gemiyi denize iterken yer sarsılmış ve deprepler olmuştu. Bu duruma kızan Odin’İn oğlu Thor, Hyrrokkin’i cezalandırmasına araya giren tanrılar engel olmuştu.

Balder'in cenazesi


 

3.       Iapetus (Bknz.Promethes bölümü)

 

4.       Ijiraq

·         Kanadalı İnuit yazar Michael Kusugak’ın yazdığı kitaplardan esinlenerek gökbilimci John J. Kavelaars tarafından adlandırıldı. Bu yazarın kitaplarından Kiviuq ve Siarnaq figürleri de bulunmaktadır.

Temsili Ijiraq


5.       Janus

 

·         Roma mitolojisinde bir yüzü sağa diğer yüzü sola bakan Roma tanrıçasıdır. BU nedenle kapıların kendisi gibi iki yana baktığına inanılırdı. Romanın kuruluşuna etkili olduğuna inanılırdı. Efsaneye göre Janus, İtalya’nın yerlisi olup Roma’nın tepelerinden birine şehrini kurar ve oğlu olan Tiber, oradaki nehre adını vermiştir. Janus’un krallığı ve yönetimi döneminde insanlar uyumlu ve barış içinde yaşarlardı. Saturnus (Kronos) oğlu Jupiter tarafından sürgüne gönderilince Saturnus’a iyi davrandaığından ona geçmiş ve geleceği görme yetisi verildi.

Janus


Şehirleri kurup toprağı işlemeyi ve yasa yapmayı insanlara öğreten tanrı olarak bilinirdi. Roma’nın koruyucu tanrısı olarak en önemli miti şöyledir: Romalılar komşuları olan Sabinlere saldırırlar. Sabinler biraz güçlenip intikam almak için Roma’ya saldırırlarken Janus, onların üzerine sıcak su kaynağını fışkırtarak Roma’yı kurtarmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...