30 Haziran 2021 Çarşamba

SATÜRN VE UYDULARI-15-

 

41.       Rhea

·         Titanların baştanrısı Kronos, aynı zamanda kızkardeşi olan Rhea ile evlenir. Bu evliliğinde üç kadın ve üç erkek meydana gelir: Hera, Hestia, Demeter, Hades, Posedion ve Zeus.

·         Kronos, babası olan Uranos’u devirdiği gibi kendi çocuklarının da kendisini devireceği kehanetini biliyordu. Bu nedenle, çocuklarının hemen doğumundan sonra onları yutuyormuş. Rhea’nın yüreği artık dayanamamış ve kadim toprak tanrıçası olan Gaia’dan fikir alarak bir kayayı kundaklayıp baştanrı Kronos’a vermiş ve sonuçta Kronos bunu yeni doğan çocuğu zannederek onu yutmuş.

·         Rhena, yeni doğurduğu çocuğu Girit adasında yer alan İda dağında bazılarına göre peri ama genellikle kutsal keçi Amalthea’ya teslim etti. Keçinin yetiştirdiği Zeus, güçlenmiş daha sonra aynı keçinin derisinden yaptığı zırh yardımı ile babasını devirmişti.

·         Böylece Titan tanrıları (ikinci kuşak tanrılar) ile Olimpos tanrıları (üçüncü ve son kuşak tanrıları) arasında savaş yaşandı. Devlerin titanlara destek vermesi üzerine Zeus, Kronos’un tartarosa (cehennem) hapsettiği ellişer başlı yüzer kollu adları KottosBriareus ve Gyes olan Hekatonkheir’leri serbest bırakan Zeus olmuştu.

 

Rhea

42.       Siarnaq

·         İnuit mitolojisinde yaşadıklarına inanılan devlerden biridir. İnuit grubu uyduları ile aynı köten gelmiş olma ihtimali yüksektir. Bu uydulardan daha büyük bir gök cismin parçalanmasıyla oluşma ihtimalleri vardır.

 

43.       Skathi

 

·         İskandinav mitolojisinde Jotun heim’de yaşayan devlerden biridir. Skathi, bütün devler ve tanrıların düşman ı kabul edilip Vanir tanrılarından Niord’in karısıdır. Niord, denizlerin ve balıkların kutsadığı biridir.

Skathi, değişen mevsimleri kuzey ikliminin ve uzun kışların zorluklarını, soğuğun ve gecenin ortaya çıkmasını temsil etmektedir.  Skathi babasını öldüren tanrılardan intikam almak istemektedir. Bu nedenle tanrılar ülkesine gider.  Tanrılar Skathiye aralarından biriyle evlenmesi karşılığında anlaşma yapabileceklerini aralarındaki tanrılardan birinin ayaklarına bakarak evleneceği tanrıyı ayaklarına bakarak seçmeyi şart koşmuşlardı. Kendine güvenen Skathi, tanrıların en yakışıklısı kabul edilen Balder ile evlenmeyi düşünürken ayağını ona benzettiği tanrıların en yaşlısı Njörd’ü seçer.

Skathi ve Njörd yaşayacakları yer konusun da anlaşmazlığa düşerler.  Njörd deniz ortasındaki Noatun’daki sarayındakathi ise babasının yurdu olan Thryheim’de yaşamayı arzulamaktadır. Zamanın bir kısmını Njörd’ün sarayında bir kısmını Skathi’nin istediği yerde yaşamaya karar verdiler. Njörd sarayına gididnce Skathi’nin babasının yurduna gitmek istemez. Skathi aslında babasının ölümünden Loki’yi sorumlu tutar. Njörd ile evlense de Loki’den intikam almayı kafasına koymuştu. Skathi, Balder’in de öldürülmesinden sorumlu tuttuğu Loki’den zehirli yılanı başının üstüne yerleştirerek onun acı çekmesini sağladı.

 

44.       Skoll

·         İskandinav mitolojisinde kıyamet denilen Ragnarök’te güneşi yutacak kurt olarak düşünülmüştür. Hati denilen kardeşi vardır.

Skoll

 

45.       Surtur (Surt veya Surtr)

·         Tanrıların kaderi olarak bilinen İskandinav mitolojisinde tanrı Loki’nin de babası bilinir. Tanrıların kıyameti kabülm edilen Ragnarok’ta Muspelheim’deki emrindekileri de yanına alıp Aesir tanrılarına karşı savaşta karşı tarafın başıdır. Ateşten kılıcıyla her yeri yakacak olup kendi çıkardığı alevle de kendisi de yanarak hayatını kaybedecektir. İzlanda’da volkan hareketlenemsi sonucu oluşan adaya da bu karakterden etkilenerek Surtsey denilmiştir.

46.       Suttungr

·         İskandinav mitolojisinde cüceleri tehdit eden onlara adaya hapseden devlerden biridir.

·         Odin’in peşine kartal şekline gelerek onu yakalamaya çalışmıştır.

 

47.       Torqeq (Tarqiup Inua)

·         İnuit mitolojisinde ay tanrısı kabul edilir.

 

48.       Tervos

·         Tarvos (veya Tervos), Satürn’ün Galya denilen dört uydusundan biridir. Tarvos bu mitolojide boğa tanrısıdır.

 

 

 

49.       Telesto

·         İkinci kuşak tanrılar olan Titanlardan Tethys ile Okeanus’un evliliğinden üç bin civarında dünyaya gelen ırmak peri veya tanrıçalarından biridir. (Bknz. Tethys maddesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....