21 Temmuz 2021 Çarşamba

BÜYÜK İSKENDER VE HELENİZM-6-

 

·                                                                                          İskender İmparatorluğunun dağılması

·         Satraplıkları yeniden belirlenmesi

·         İskender 33 yaşında çok ani bir şekilde vefat etmişti. Kendisi kendi mührünü Perdikas’a vermişti ancak Perdikas bir halef değildi. Yeni kralın belirlenmesi görevi Makedon kanunlarına göre ordu meclisine aitti. Ordu meclisi için bu çok zor bir durumdu. Çünkü imparatorluk yöneticilerinden biri kral seçilirse diğerleri ona karşı çıkacaktı. Ancak hepsinin uzlaştıkları durum imparatorluğun hepsi olmasa da bir kısım üzerinde egemen olmak ve yenilmiş milletleri yönetmek amacı taşıyorlardı. Orduda iki görüş ortaya çıkmıştı. Makedonya piyadelerinin generali Meleagros ile Atalos İskender dönemi siyaseti eleştirdiler. İskender’in Turani eşi Roksane hamile olsa da evlilikleri kanun dışı kabul edildiğinden İskender’in üvey kardeşi 35 yaşındaki kardeşi zayıf karakterli Arhidayos, Babil’de  III. Filip adıyla kral ilan edildi. Bazı komutanlar da Roksane’nin hamileliğinin beklenmesi şayet doğan erkek olursa IV. İskender adıyla kral seçilmesi gerektiğini söylediler. Roksane erkek çocuk doğurmuştu.  O, IV. İskender adıyla kral ilan edilse de ne bu ne İskender’in üvey kardeşi krallık yetkisi ellerinde değildi. Makedon komutanlar İskenderiİn yetkisini kullanmaya başlamışlardı. Perdikas, vezirlik, krallık başkomutanlık vekilliği şahsına almakla devletin birliğini temsil etmekteydi.  İskender’in Avrupa vekili Antipatros son dönemde görevden alınsa da ileri gelen komutanlar tarafından görevinde bırakılmasına karar verilmişti ancak kendisi yerine göreve İskender’in getirdiği Krateros’un III. Filip’in vasiliğine getirilmesine karar verildi.

 

Perdikas'ın ölüm döşeğindeki İskender'den mühür alırken İskender'in "Ölüm Yatağı"Alxander Romance çizimi




·         Perdikas’in vekilliğinde satraplıkların belirlenmesi

1.       Frigya, Helespont somatofilaks’a verildi.

2.       Lidya’yı satrap Menandros aldı.

3.       Karya’yı Flotas’ın oğlu Asandros aldı.

4.       Likya, Pamfilya, Pisidya ve Büyük Frigya birleştirilerek İskender’in bizzat satraplığa getirdiği Antigonos’a verildi.

5.       Kapadokya ve Paflagonya İskender’in katibi Evmenes’e verildi.

6.       Kilikya İskender’in vefatından önce satraplığa getirilen Filotas’a verildi.

7.       Suriye, İskender’in gençlik arkadaşı ve lahtini yapan Laomedon’a verildi.

8.       Mısır’ı somatofilaks Ptolemayos aldı.

 

·         Peyton’a Medya verilirken diğer eyaletlerin valilikleri aynen bırakıldı.Trakya ve Makedonya yönetimden çıkarılarak bağımsız askeri bölge olarak Lusimahos’a verildi. Hüpaspist muhafız komutanı Selevkos, Perdikas’İn emrine verildi. Generallerden Atalos ve Meleagros bir süre berteraf edildiler.

·         Bu paylaşımlarla imparatorluğun birliği kâğıt üstünde korunmuş oluyordu. Perdikas, devletin birliğini temsil etmekteyken diğer görevliler görev yerlerine gittiler. Devletin bu büyükleri aralarında ileride mücadele edeceklerdir ancak kendilerine İskender’in verasetini yöneticileri daha doğrusu halefleri ( diyadoh) görmekteydiler.

 

·         Lamiya savaşı MÖ 323-322

·         İskender’in vefatı Yunan dünyasında isyanlara yol açarken doğu İran taraflarında isyan girişimi olmamıştı. Ancak doğuda yeni oluşturulan şehir ve eyaletlerde görevlendirilen ücretli Yunan askerleri kendi memleketlerine gitmek için batıya doğru harekete geçmek istediler. Bu durum isyan kabul edildiğinden Perdikas, Medya satrabı olan Peyton’a isyanı durdurma emri verdi. Peyton isyanı durdurmak yerine onların desteğini alarak bağımsız bir devlet kurmak istedi. Ancak Peyton’un emrindeki askerler isyanı bastırarak bu askerleri kılıçtan geçirdiler.

İskender’in sonrasında Yunanistan’da bazı olaylar gerçekleşti. Makedon yönetimine karşı özellikle Atina yürütmekteydi. Lukurgos, Makedonlara karşı birlik oluşturdu. Hapishaneden kaçan Demostenes de destek vermişti. Oluşturulan birlik güçlü olduğu için isyanı bastırmakla görevli olan Antipatros,Krateros ve Frigya satrabı Leonatos’dan yardım istemek durumunda kaldı. Atina’nın oluşturduğu birliğin komutanı Leostenes, Termopil Geçidi’ni geçmiş ve Makedonyalıları yenmişti. Antipatros çok zor durumda idi ve Lamiya’da kuşatıldı. Ancak bu sırada Leostenes’in ani ölümü ve  Lamiya savaşında Leonatas’ın ölümü sonucunda hem Antipatros kurtulmuş hem de İskender sonrası mücadele sonrası ilk halef (diadoh) Leonatas, hayatını kaybetmişti. Antipatros, iyi direnmiş hayatını kaybeden ilk halef olan Leonatas’ın askerleri kendisine katılmıştı. Atina filosu da Kiklad adaları tarafında mağlup edilmesi Yunan ittifakının dağılmasına da neden oldu. Makedonya Yunan şehir devletlerie karşı yeniden üstünlük sağladı. Yunan demokrasisi sonlandı. Khorint ittifakı da zaten önemsenmediği için artık sona erdi. Demostenes gıyabınd ölüme mahkum edildi.

 

 

·         Perdikas’ın naipliği

·         Perdiklas, kendisi İskender’in naibi olduğu için veliahdı olarak görüyordu. Hatta İskender’in kız kardeşi Kleopatra ile evlenerek bunu yasalaştırmak da istemekteydi. Kleopatra Epeyros kralı ile evlenmiş ve dul kalmıştı.  Bu durumu sağlamak için İskender’in genel kâtibi Evmenes’e Büyük Frigya, Frgya satrabı satrapları Antigonos ve Leonatas’a emrindeki askerleri yerli prens Kapadokya yöneticisi Antipatros’un topraklarını ele geçirmek için verme emri verdi. Antigonos, emri yerine getirmeyince Perdikas, Kapadokya’ya sefer yaparak burayı ele geçirmiş ve bölge satraplığını Evmenes’e vermişti. Antigonos, Perdikas’in huzuruna çağrılınca Antipatros’un yanına kaçmıştı.

·         Antigonos, Perdiklas’ın gücünü zayıflatmak için Mısır satrabı Ptolemayos ile imparatorluk yönetimini yeniden belirlemek amacıyla anlaştılar. Antipatros’a Avrupa topraklarının yöneticiliği Krateros’a ise Asya topraklarının yöneticiliği verilerek fiilen devlet ikiye bölünmüş oldu. Perdiklas ise Anadolu’da egemenliği sağladıktan sonra Makedonya’ya dönmek için plan kurmuştu. Perdiklas’ın planı; İskender’i Amon tapınağına defnettikten sonra cenazesini Makedonya’ya taşımak ve törenle toprağa vermek, Kleopatra ile evlenmek ve ordu meclisi tarafından kral ilan ettirilmek vardı.  Fakat Ptolemayos İskender’in cesedini Memfis(Mısır)’e defnettirdi.

·         Ptolemayos, Mısır’da kısa süre içinde egemenliğini sağlamlaştırmış halkın da desteğini almıştı. Perdikas’e karşı Antigonos, Krateros ve Antipatros ittifakına karşı Perdikas önce Mısır’ı kendi egemenliğine bağlamak istedi. Bu sırada Antigonos, Evmenes’i yenme başarısı göstermiş, Antipatros ve Krateros Çanakkale boğazını geçtiler ancak Evmenes ani baskınla Krateros’u yenip öldürtmüştü.  İskender sonrası yapılan mücadelede ölen ikinci halef(diyadoh) oldu.

·         Perdikas’in Mısır seferine karşılık Ptolemayos, Mısır’ın coğrafi özelliklerinden faydalanarak onu durdurmuştu, zaten Makedonyalı askerler tarafından pek sevilmeyen Perdikas, MÖ 321’de kendi askerleri tarafından öldürülmüştü. İskender sonrası yapılan mücadelede ölen üçüncü halef(diyadoh) oldu. Perdikas’in ordusu onun ölümünden sonra Ptolemayos’un emrine girdiler. Ptolemayos, bu başarısından sonra imparatorluk naibi olabilirdi ancak kendisi bütün imparatorluğa hakim olmanın zor olduğunu görerek zaten Mısır’da kurduğu devletle yetinmeyi bildi.

 

·         Antipatros’un naipliği MÖ 321-319

·         Perdikas’a karşı işbirliği yapanlar Kuzey Suriye’de Triparadeysos’da MÖ 321’de yönetimi bölüştürmek için yeniden bir araya geldiler. İmparatorluk naipliği Antipatros’a verildi. Antipatros, Perdikas’a karşı koyanların hepsine ödüller verdi. Özellikle Perdikas’ın öldürülmesinde büyük rolü olan ağır süvari komutanı Selevkos Babilonya satraplığına getirildi.

Antipatros, II. Filip ve İskender'e hizmet eden Antipatros




·         Antigonos’a Büyüg Frigya satraplığı yanı sıra imparatorluğun Asya komutanlığına getirildi. Antigonos, Perdikas’ın arta kalan askerleri ve onun destekçisi Evmenes’e karşı yürütülmüş olan savaşın devamını kendi üzerine aldı. Perdikas’a sadık olanlar görevlerinden azledildiler.  Antipatros, merkezi hükümet merkezini Makedonya’ya taşıyarak İmparatorluğun genişliğine uymayan bir girişim oldu. Bu durum haleflerin birbiriyle savaşmasına alan açmıştı. Antipatros’un yaptığı ciddi hata yaşının ilerlemiş olması ve hastalığının ilerlemiş olmasına bağlanabilir. Makedonyalıların yönetimde güçlü olmasını savunan imparatorluğun son güçlü temsilcisidir.

·         Antipatros, imparatorluk naipliğine ölmeden önce oğlu Kasandros’u değil de İskender’in piyade generali Polüperhon’u seçti.

 

·         Polüperhon ile Kasandros arasındaki mücadele MÖ 319-317

·         Polüperhon, imparatorluğun birliğini sağlayacak otoritesini kabul ettirecek bir komutan değildi. Zaten diğer halefler (diyadoh) kendisinin naipliğini tanımadılar. Böylelikle Polüperhon, siyasi konumu gereği imparatorluğun doğusu ile ilgisi kesmek zorunda kalmıştı. Antipatros’un oğlu Kasandros, Makedonya ve Yunanistan’da egemenlik kurmak istediği için Ptolemayos ve Antigonos ile iletişime geçmişti.

·         Polüperhon, Antipatros tarafından sürgüne gönderilenleri vatanlarına çağırdı. Demokrasi kanunlarını yeniden uygulayacağını açıkladı. Yunan şehir devletlerinin özgürlerini vereceğini vaat etse de Antipatros tarafından iktidara getirilenler onu başarısızlığa uğrattılar. Atina’nın Peyrayevs limanını ele geçiremeyen Polüperhon’a karşı Kasandros ve Antigonos birleşik donanmaları onun donanmasını İstanbul’da mağlup ettiler. Polüperhon, kendisine destek sağlamak için İskender’in annesi Olimpas’ı eoğlu dönemindeki konumuna yükseltmiş, İskender’in Roksane’den doğma oğlu  Olimpas’ın torunu IV. İskender’in vasiliğini ona vermişti. Böylece Polüperhon, Makedonyalılar arasında destek bulmak istese de Olimpas, derhal İskender’in üvey kardeşi III. Filip’i öldürtülmesini sağlamıştı.

·         Kasandros, Antigonos’un gemileriyle Atina’yı aldı. Kasandros, MÖ 317’de filozof Faleronlu Demetriyos’u hükümet işlerinin başına getirdi. Demetriyos, Atina’yı MÖ 307’ye kadar yönetecekti. Atina onun döneminde felsefede tekrar ilerleme imkanı elde etti.

·         Kasandros, Polüperhon’un Makedonya’daki ordusuna yaklaşınca Polüperhon’un ordusu Kasandros’un tarafına geçti. Kasandros, Makedonya’yı ele geçirdi. Böylece Polüperhon Antigonos’a sığınarak onun naipliği fiili olarak sona erdi. Kasandros, İskender’in annesi Olimpos’u III. Filip’i öldürme gerekçesiyle savaş meclisine yargılattı. Mahkeme onu ölüme mahkûm etti. Kasandros, İskender’in oğlu IV. İskender ve annesi Roksane’yi gözetim altına aldırdı. Makedonya ve Yunanistan’da işleri yoluna koydu. Bu arada II. Filip’in kızı Tesalonike ile evlendi.

 

Antik bir sikkede Kasandros

·         Antigonos’un güçlü dönemleri MÖ 321-316

·         Antipatros tarafından Asya başkomutanlığına atanan Antigonos gücünü artırmaktaydı. Perdikas taraftarlarını yok etmekte kararlı olduğundan MÖ 320’de Evmenes’i Kapadokya’da mağlup etmiş Karya satrabı Asandros’un kendisine katılmasıyla MÖ 3192da Anadolu’da üstün duruma gelmişti. Evmenes, Antigonos’tan kaçarak Nora denilen kaleye saklanmış baharla birlikte Kilikya’da ortaya çıkmıştı.  Bu sıralar Polüoerhon naip olmuş Evmenes’ten Kasandros ve Ptolemayos ile kendi alehinde ittifak oluşturan Antigonos’a karşı savaşmasını istedi. Krallık hazinesini Evmenes’in emrine verdi.  Evmenes, devletin bütünlüğünü ve IV. İskender’in otoritesini savunduğu için Makedonyalıların güvenini kazanmıştı. İskender’in mirasını paylaşmak için iki grup için de deniz egemenliği çok önemliydi. Polüperhon ve Evmenes ile Antigonos, Kasandros ve Ptolemayos askeri güçlerini ancak deniz yoluyla birleştirebilirlerdi. Evmenes, Kilikya’da Ptolemayos’un deniz kuvvetlerini yenerek Polüperhon’un kuvvetleriyle birleşmek amacını taşıyordu.

·          Antigonos, yerinde bir hareketle İstanbul açıklarında MÖ 318’de Polüperhon’un donanmasını yok etmişti. Böylece, Antigonos müttefikleriyle irtibata geçebilecekken rakipleri arasındaki bağı da kesmiş oldu. 

·         Antigonos, donanmasını Kasandros’un komutasına Evmenes’e karşı savaşmak için görevlendirmiş kendisi de Kilikya’ya gitmişti. Evmenes ise savaş hazırlıklarını henüz tamamlamadığından kuvvetlerini imparatorluğun doğusuna doğudaki satraplıkların kuvvetleriyle birleştirmek umuduyla çekmişti. Ancak, Babilonya, Medya satraplıkları Selevkos ile Peyton kendisine zorluk çıkardılar. Kendisi bunun üzerine Babilon’a vardı burada kışı geçirdikten sonra Susiyana (Sus) vararak doğudaki satraplıklarla birleşti. Bu sırada Selevkos ve Peyton  ile anlaşan Antigonos MÖ 317’de Evmenes’e yakınlaştıysa da İran’ın İsfahan yakınlarında Antigonos ani bir saldırı ile kalabalık ordusuyla yenetekli Evmenes’in kuvvetlerini yenmeyi başardı.

·         Evmenes aslen Makedonyalı olmamana rağmen Makedon kuvvetlerini yönetmeyi bilmiş ancak askerlerinin güvenini tam olarak da kazanamamıştı. Evmenes’in ölümüyle Makedonyalıların Asya kıtası üzerindeki hak iddiası böylece kesin olarak son bulmuştu.

·         Antigonos, İskender İmparatorluğunun Asya toprakları üzerinde mutlak hâkim duruma gelmiş devletin en doğusundaki satraplıklar hariç Asya’ya tayinler yapmıştı. Antigonos, Evmenes’e karşı olan savaşında Medya satrabı Peyton’u tehlike yaratabilir diye öldürttü.  Evmenes’in taraftarı olsa da kendisine güven vermeyen haleflerden Pevkestas’ı da Persis valiliğinden aldı. Selevkos, benzer durumun kendisinin başına geleceği endişesiyle Ptolemayos’un yanına Mısır’a gitmek durumunda kaldı. Antigonos, diğer haleflere karşı üstünlük kurmuş görünmekte ve diğerlerini berteraf etmek içinde çalışmalar yapmaktaydı.  Antigonos, egemen olduğu bölgelerde askeri düzenler kurarak egemenliğini devam ettirmek istedi.

 

·         Antigonos’a karşı binci müttefikler savaşı MÖ 315-311

·         Antigonos’un kendilerine karşı yaratacağı tehlikeyi gören haleflerden (diyadoh) Kasandros, Lusimahos, Ptolemayos ve Selevkos; Antigonos’tan karalık hazinelerinin paylaşılmasını önerdiler. Antigonos, bu öneriyi reddedince ona karşı ittifak kurdular. Hatta bu ittifaka Karya satrabı Asadros da katıldı. Bu savaşta belirleyici savaşlar denizde gerçekleşti. Antigonos, donanmasını İstanbul (Byzantion)  savaşından sonra Kasandros’a verdiğinden denizde zayıf durumdaydı. Buna rağmen Antigonos, Ptolemayos’un yönetimindeki Finike (Lübnan çevresi)’de deniz üssü kurmak için saldırdıysa başarılı olamadı. Antigonos, bu arada Kasandros tarafından tutuklanıp gözlem altına alınan İskender’in eşi Roksane ve İskender’in oğlu IV. İskender’in vasisi olduğunu ilan etti.  Kasandros’un kralı serbest bırakmadığı takdirde Kasandros’un masum olmayacağını açıkladı.

Antigonos


·         İmparatorluğun eski naibi Polüperhon, Kasandros tarafından yenilgiye uğratıldıktan sonra Antigonos’a başvurmuştu. O zamanlarda Polüperhon’un Yunan karasında taraftarları bulunmakta Antigonos da bunu kullanarak Yunan şehirlerini Kasandros’a isyan ettirmek istiyordu.

·         Antigonos’un komutanları, Kasandros’un kuvvetlerini yenmiş; Antigonos, Yunanlılar arasında Aytol ittifakı ile müttefik olmuştu. Aytol ittifakı, Makedonya’nın en önemli düşmanı haline gelecekti. Antigonos aynı zamanda Trakya’daki yerli satrap Sevtes ile de ittifak kurdu.

·         Antigonos’un rakipleri henüz tam anlamıyla birleşmedikleri halde Antigonos hazarlığını tamamlamştı. Ptolemayos’un ani saldırısı için Finike ve Suriye’de oğlu Demestriyos’u görevlendirdi. Kasandros’a darbe vurmak için Çanakkale (helespont) taraflarına kara ve donanmayı göndermeyi denedi. Antigonos, Trakya’ya geçmeye cesaret etmedi. İstanbul (Byzantion) yönetiminin kendisini zorda bırakmasını göze alamadı.

·         Ptolemayos,Antigonos’un oğlu Demetriyos’un kuvvetlerine saldırdı. Kıbrıs’ı ele geçirdi, Kilikya’ya kadar başarılı saldırılarda bulundu. Demetriyos, emri altındaki subayların uyarısına rağmen süvari ve fillerle İskender’in yetenekli generalleri olan Selevkos ve Ptolemayos’a saldırmayı göze alsa da mağlup olmaktan kurtulamadı. Bu durum üzerine Antigonos Çanakkale’yi terk edip Suriye’ye oğlunun yanına dönmek zorunda kaldı. Antigonos,  güçlü ordusuyla, Ptolemayos’un geri çekilmesini sağlayarak Suriye’yi tekrar eline geçirmişti. Selevkos ise Asya’da başarılar kazanarak; Babilonya,Susiyana ve Medya’yı eline geçirmiş Antigonos’u zor durumda bırakmıştı. Demetriyos’un Selevkos’u yenme girişimi sonuç vermedi. Suriyede’ki müttefiklerler ve kendi kuvvetlerinin Gaza savaşı ve Selevkos’un başarıları üzerine Antigonos barış yapmak durumund kaldı. 311’de yapılan antlaşmaya göre;

1.       Antigonos’un Asya üzerindeki egemenliği kabul edilecek, bu maddeye göre müttefikler Selevkos’u zor durumda bırakmışlar.

2.       Antigonos buna karşılık Kasandros hariç diğerlerinin bağımsızlıklarını tanıyacaktı.

3.       Kasandros, ancak IV. İskender erginliğe ulaşıncaya kadar egemen olabilecekti.

 

·         Antigonos, biraz uyanık davranmış, Kasandros’un IV. İskender ile annesinin öldürülmesini sağlamıştı. Ancak, İskender’in oğlunun öldürülmesini Antigonos sağlamışsa da bu işi Kassandros’a yüklemeyi bilmişti. Antigonos, İskender’in kız kardeşi Kleopatra’yı ortadan kaldırması ile imparatorluğun bütünlüğünden vazgeçilmiş oluyordu.

İskender'in eşi Roksane temsili


·         İmparatorluğun mirasını paylaşacak beş halef (diyadoh) kalmıştı.

1.       Ptolemayos; Mısır’da

2.       Selevkos; Medya ve Babilonya’da

3.       Antigonos; Suriye ve Anadolu’da

4.       Kasandros;Yunanistan’da

5.       Lusimahos; Trakya’da egemen olacaktı.

 

Beş halefin paylaşımı

·         Helenizm devri krallıkların oluşumu MÖ 311-306

·         MÖ 311’de yapılan barış iki grup arasında yapılan geçici bir barış sayılabilir. Çünkü Ptolemayos, Selevkos, Kasandros ve Lusimahos; rakipleri olan Antigonos’u berteraf etmek için zaman kazanmak istediler. Antigonos ise imparatorluk topraklarının hepsine egemen olmak amacındaydı. Ancak anlaşmada bu halefler birbirlerinin bağımsızlıklarıma uyacaklarına birbirlerine teminat vermişlerdi.

·         Antigonos, imparatorluğun çıkış yeri olan Makedonya’ya gözünü dikmişti. IV. İskender ve annesini öldüren Kasandros’a karşı Pelopenes’te bulunan müttefiki olan Polüperhon’u harekete geçirerek Büyük İskender’in Herakles adında gayri meşru oğlunu Makedonya krallığını başına geçirmek niyetindeydi. Kasandros ise Polüperhon’u kendi tarafına çekmeyi başarmış, Polüperhon ise İskender’in gayrimeşru oğlu olan Herakles’i öldürterek siyasi geleceğini yok etmiş oldu.

"Büyük İskender" filminde İskender ve annesi


·         Antigonos, Selevkos’ın egemen olduğu topraklardan onu çıkarmak için harekete geçmeye başlamıştı ki Yunanistan’a komutan olarak gönderdiği yeğeni onu terk etmişti. Antigonos’un zor durumundan faydalanmak isteyen Mısır hakimi Ptolemayos, Korinhos ittifakını diriltmek ve Yunan şehir devletlerine özgürlük vaadiyle donanmasını Peleponnes’e gönderse de müttefiki olan Kasandros’la arasının bozulmaması için donanmasını geri çekmek durumunda kaldı.

·         Antigonos, MÖ 307’de oğlu Demetriyos komutasındaki donanmayı Yunanistan’a göndererek; Yunan şehirlerinin özgür olmasını ama asıl amacının bu bölgeyi kendi yönetimine almak olduğu için büyük bir sefer hazırlatmıştı. Demetriyos, Pire limanına ulaşmış ve Atina’da Kasandros tarafından başa getirilen Faleronlu Demetriyos şehri teslim eder. Antigonos’un oğlu Demetriyos, Yunanistan’da demokrasiyi yeniden dirilterek Atinalıların düşmanlarıyla mücadelesi için savaş gemileri inşa etmelerine yardım etti. Atinalılar; Antigonos ve oğlunu “kurtarıcı” ve kral kabul etmişler, ancak bu özgürlük ve demokrasi Maraton ve Salamis savaşlarından sonra elde ettikleri özgürlük ve demokrasi de değildi.

·         Antigonos,oğlu Demetriyos’un Yunanistan’daki başarılarından sonra onu Ptolemayos’un elinde çok önemli bir deniz üssü olan Kıbrıs adasını almak için görevlendirdi. MÖ 306’daki Doğu Akdeniz hakimiyeti için Kıbrıs’taki Salamis deniz üssünde yapılan mücadeleyi  Demetriyos kazanmış adayı tamamen ele geçirmiş ve Ptolemeyos donanmasıyla Kıbrıs’ı elde tutmak için mücadele etse de Mısır’a geri gitmek zorunda kalmıştı.

·         Antigonos, oğlunun Salamis’teki başarısından sonra askerleri tarafından “basilevs(kral)” olarak görüldü. Antigonos, oğluna da aynı unvanı vermiş buna karşılık diğer halefler (diyadoh) de aynı unvanı kendileri aldılar. Bu şekilde Büyük İskender’in imparatorluğu resmen bağımsız devletlere bölünmüş olarak sona ermiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması

   Rumeli’de Hâkimiyet Kurulması ü  1353’ten itibaren Rumeli’ye geçen  Osmanlılar , yaklaşık bir asır içinde bölgede hâkim güç hâline geldi....