1 Temmuz 2021 Perşembe

KUİPER KUŞAĞI CİSİMLER-2-

 

Plüton’un uyduları; Styx, Hydra, Kharon, Kerberos

1.       Kharon: Ölü ruhlarının Acheron ırmağını geçirtmek için obolos denilen metal para alan mitolojik varlıktır. Bu nedenle antik dünyada ölülerin ağzına veya göz kapaklarının üstüne metal para konulurdu. Para almadığı takdirde ırmağı geçirtmez ruhları rahat bırakmazdı. Toprağa gömülmeyen ruhların ruhlarının havada gezdiğine inanılırdı.

 

Kharon'un antik Antakya halkı tarafından kayaya oyulmuş silüeti

2.       Kerberos: Hades’in yönettiği yer altı dünyasının sınırlarını bekleyen üç  başlı köpektir. Kerberos’un yılana benzeyen kuyruğunda yılan zehri olduğu düşünülür. Kerberos’un mitolojide beş defa yenildiği bilinmektedir.

Üç başlı Kerberos


a)       Herakles’in son görevinde Kerberos’u yakalar. Bunun olayı şöyle geçmektedir: Zeus ölümlü güzel Alkmene’ye kocası Amphitryon şeklinde yaklaşarak Herakles’in doğmasına neden olur. Hera yeni doğan kahramana iki yılan göndererek cezalandırmak istese de Herakles iki yılanı boğarak öldürmesi güçlü olduğunu gösterir. Herakles’i Hermes, Zeus’a getirir.  Zeus da Hera’nın göğsünden süt emmesini isteyince Herakles bebek olduğu halde o kadaer kuvvetli emer ki Hera’nın göğsünden süt akması bir süre devam edince samanyolunun oluştuğu kabul edilir. Herakles’in eğitimi için Apollon’un oğlu Linos görevlendirildiyse de kitap okuma önerilerini beğenmeyen Herakles onu öldürür.  Bu nedenle Herakles’in görünürdeki babası Amphitryon onu çobanların yanına ceza olarak gönderdi. Thebai şehrine zulmeden vergi memeurlarını öldüren Herakles’in bu hareketine dayalı olarak Orkhomenos kralı Erginos Thebai şehrine ordu gönderdi. Bu orduyu Athena yardımıyla defeden Herakles bu başarı üzerine Thebai kralının kızı Megaira ile evlendirildi. Ancak Herakles cinnet geçirerek karısı ve çocuğunu öldürünce vicdan azabı ile Delphi tapınağına giderek af diler. Apollon’un af için önerisiyle kral Eurystheos’un hizmetine 12 yıl girecekti. Kral Eurystheos, Argos kralı Sthenelos’Un karısı Nikippe’den doğmuştu. Alkmene , Herakles’e hamile iken Nikippe de Eurystheos’a hamile idi. Hera bu iki kadından hengisinin bebeği daha erken doğarsa diğerine egemen olacağını Zeus’tan öğrendiği için Nikippe’nin erken doğurmasını sağladı.Böylece Eurystheos kral olmuştu. Ancak Eurystheos, kral olunca Herakles’in onu devireceği korkusuyla Apollon’un isteği ile Herakles kendi hizmetine girdikten sonra ona birbirinden  zor 12 görev verdi. Eurystheos’un Herakles’e verdiği en son ve 12. görev Hades ülkesinde Kerberos’u Eurystheos’a getirmekti. Herakles ölüler diyarı ülkesi Hades’e görevini anlatınca Hades, mesai arkadaşı Kerberos’a karşı silah kullanmama şartıyla onu yenerse götürme izni vermişti. Herakles de Kerberos’un başlarının birleştiği boynu sıkarak onu teslim aldı. Kerberos’u gören Eurystheos, Kerberos’un geri gönderilmesini istedi.

b)       Orpheus müzik yeteneği ile onu uyutur. Orpheus’un sevgilisi ağaç perilerinden Eurydike ayaklarına yılan dolanarak ölür. Bu duruma çok üzülen Orpheus’un çaldığı lir o kadar acıklı ki Hades Orpheus’a Kerberos’u uyutma şartıyla sevgilisine kavuşma ancak onlar yeryüzüne çıkıncaya kadar onun yüzüne bakmamasını da şart koşmuştu. :aldığı müzikle Kerberos’u uyutan Orpheus, sevgilisi tam da yeryüzüne çıkaracakken yüzüne bakınca Hades, onun yeryüzüne geri dönmesine izin vermedi.

c)       Hermes tarafından uyutuldu.

d)       Roma mitolojisinde Aineias tarafından uyutuldu.

e)       Yine Roma mitolojisinde ilaçlı kekle Psykhe tarafından uyutuldu.

3.       Styx: Yunan mitolojisinde yer altındaki cehennem nehri olarak kabul edilir. Yunanistan’ın Arkadia bölgesinde kayalıklar altında yer altında kaybolup sonra tekrar yeryüzüne çıkar.  Korkutucu bir vadiye sahip olduğu için cehennem nehriyle özdeşleştirilir.

4.       Hydra: Lerna bataklığında sayısız başı olan ürpetici bir yılan olarak tasvir edilir. Truva savaşının yaşandığı dönemlerde ünlü kâhin Kalkhas’ın kehaneti ile Truva’nın ele geçirilmesi için Lemnos adasında yaşayan Philoktetes’in Truva surlarının önüne getirilmesini söyler. Yunanlıların o dönem komutanları Agamemnon, Homeros’un ünlü eserine konu olan akıllı kahraman Odysseus ile Neoptalemos’u görevlendirir. Lemnos adasında bir adada yaşayan Philoktetes’in Philoktetes, uzun zamandır bu adada yaşamını devam ettirmekteydi. Bu hareketsiz yaşamı nedeniyle de kendisi pis görünüp yaşadığı yer iğrenç kokuyordu. Philoktetes, ünlü kahraman Zeus’un oğlu Herakles’in en yakın arkadaşlarından biridir. Bu nedenle Herakles Lerna bataklığında yaşayan yılan Hydra’nın zehirli kanına batırdığı okları hediye etmişti. Philoktetes, kendisine hediye edilen okları kendisini Truva’ya götürecek Yunanlılara göstermek şsteyince oklardan birini kazara ayağına düşürdü. Philoktetes’in ayağında iyileşmez ve berbat kokan yara açıldı. Bu koku o kadar fazlalaştı ki Yunanlılar onu tek başına Lemnos adasında bırakıp Truva’ya döndüler. Bu sefer Philoktetes’i getirme görevi yine ünlü kahraman Akhilleus (Aşil)’in oğlu Neoptolemos ile Odysseus görevlendirildi. Bu sefer Truva surlarının önlerine getirilen Philoktetes’i iyileştirmek için dönemin ünlü doktorları merhemle onu iyileştirmeyi başardılar.

Sayısız başlı yılan


Philoktetes, Herakles’in oklarıyla Truva ordusuna kayıp verdirmeyi başarmıştı. Truva kralı Priamos’un oğlu Paris, ona nişan alsa da onun yerine arkadaşını vurunca Philoktetes de zehirli okuyla Paris’i vurdu. Uğruna Truva savaşının başladığı Paris Helene’yi kaçırmadan Irmak tanrılarından birinin kızı olan Oinone ile evliydi. Paris de çok iyi bir doktor olan Oinone’yi terk edip Aphrodite’nin vaadi ile dünyanın en güzel kadını olan Helene’yi Truva’ya kaçırır. Ancak Paris Hydra zehriyle yaralanınca ölüm korkusuyla eski eşi  Oinone’den af dilese de Oinone Paris’i tersledi. Zehirin etkisiyle hayatını kaybeden Paris geleneklere göre odun yığınlarının üstüne konulup yakıldığı sırada ona sevgisinden Oinone de kendini ateşe atar.

5.       Nix: Charon’un annesi olup karanlığın ve gecenin annesi sayılmaktadır. Dünya yaratılmadan önce Khaos vardır. Khaos’tan çeşitli yaratıklardan biri olan Nix gecenin karşılığı kabul edilmektedir. Kadin tanrıçanın yaşadığı yer yeraltında bulunan Hades ülkesinin de altında Tartaros denilen bir yerdir. Nix, erkek kardeşi olan karanlık tanrısı Erebus’la evliliğinden Aether(Işık) ile Hemera(Gün) adlı çocuklarından sonra tek başına  dünyaya getirdiğine inanılan Momus(alay), Apate(hile), Geras(yaşlılıkj), Eris(kavka ve nifak), Philotes(sevgi ve dostluk), Fates(fates),Thanatos(ölüm), Hypnos(uyku), Oneiroi(kader), Hesperides(akşam perileri olup Hesperid elmalarını nekleyen dört peri) ve Keres(ölüm) adlı çocukları da olmuştur.

Gecenin annesi Nix


Nix’in oğlu Hypnos’tan Zeus’un karısı Hera, baştanrının uyutulması için yardım ister. Hypnos’un gücü baştanrı Zeus’u uyutmaya yetmeyince tuzağa düşürüldüğünü gören Zeus, Hypnos’un peşine takılsa da onun annesi olan Nix’in mağarasına girdiğini görünce kadim tanrıçanın gazabından çekinen Zeus, Hypnos’u takipten vezgeçmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...