9 Kasım 2021 Salı

ANADOLU’DA TÜRK SİYASİ BİRLİĞİ SAĞLANIYOR

 


·         Osmanlı’nın Anadolu Türk Birliğini sağlanması önceki siyaseti:

 

·         Osman Bey Dönemi’nde Bizans yönlü fetih politikası izleyen Osmanlı Beyliği diğer Türk beyliklerine karşı askerî faaliyetlerde bulunmadı. Osmanlı, Türkmen beyliklerini doğrudan karşısına almak yerine, onlarla iyi geçindi. 

·         Osmanlı Devleti’nin Anadolu’daki Türk siyasi birliğini kurma çalışmaları ilk kez Orhan Bey Dönemi’nde başladı.

 

·         Karesioğulları Beyliği’nin Alınması (1345): Osmanlılar Bizans yönünde ilerlerken Balıkesir ve Çanakkale civarında kurulmuş olan Karesioğulları Beyliği iç mücadelelerle uğraşıyordu. Bu durumdan faydalanan Orhan Bey, Karesioğulları topraklarını savaşmadan ele geçirdi.

 

Harita-1: Karesi Beyliği

 

·         Karesioğulları Beyliği’nin alınmasının sonuçları:

1.       Osmanlı egemenliğine giren ilk Anadolu Beyliği olan Karesioğullarının donanması da Osmanlı hizmetine girdi.

2.       Osmanlı Devleti’nde denizciliğin temeli atılmış oldu. Bu durum Osmanlıların Rumeli’ye geçişini kolaylaştırdı.

3.       Karesioğullarının önemli akıncı beylerinden Hacı İlbey, Ece Halil ve Evrenos Bey Osmanlı hizmetine girerek Rumeli’nin fethinde görev aldılar.

4.       Anadolu-Türk  siyasi birliğinin sağlanmasında atılan ilk adım olmuştur.

 

·         Karesioğullarının alınmasından sonra Orhan Bey, Eretna Beyliği’nin iç karışıklıklarından yararlanmak istedi. Ankara’daki Ahilerin de desteği ile Ankara ve Sivrihisar’ı savaşmadan aldı.

Harita-2 : Anadolu beylikleri



 

·         Osmanlı Devleti Balkanlarda üstünlük kurmasına rağmen Anadolu’da siyasi birliği tam olarak sağlayamamıştı. Diğer yandan Anadolu’daki Türkmen beylikleri siyasi birliği sağlamak için birbirleriyle savaşıyorlardı.

 

·         I. Murat, Anadolu Türk siyasi birliğini kurma yolunda barış yolunu seçti.

 

A)     Karamanoğullarına karşı güç kazanmak isteyen Germiyanoğlu Süleyman Şah, kızını I. Murat’ın oğlu Yıldırım Bayezid ile evlendirdi. Bu evlilikle Kütahya, Simav, Emet ve Tavşanlı çeyiz olarak Osmanlılara geçti.

B)      I. Murat, Hamitoğulları’ndan para karşılığı Akşehir, Beyşehir, Yalvaç, Seydişehir ve Isparta’yı aldı.

Harita-3: Germiyan ve Hamit beyliklerinden alınan yerler



 

·         Osmanlı Devleti’nin Anadolu’daki en güçlü rakibi Karamanoğulları, her fırsatta Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklanıyor, Osmanlı aleyhine Bizans ile ittifak kuruyordu. Yıldırım Bayezid gerek bu duruma son vermek gerekse Anadolu Türk siyasi birliğini sağlamak için harekete geçti. Anadolu beylikleri ile yapılan savaşlar sonucu Karamanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Saruhanoğulları, Candaroğulları (Kastamonu kolu) ve Eretna beylikleri toprakları Osmanlı Devleti’ne katıldı.

 

·         Yıldırım Bayezid, ele geçirilen bu bölgelerin idaresini kolaylaştırmak amacıyla Kütahya merkez olmak üzere “Anadolu Beylerbeyliği”ni kurdu. Böylece Anadolu’da Türk siyasi birliği büyük ölçüde sağlandı.

·         Yine Memlûklulara bağlı olan Dulkadiroğullarına ait Malatya ve çevresi alındı. Osmanlı Devleti’nin sınırları doğuda Fırat Nehri’ne kadar genişledi. Tüm bu gelişmeler Osmanlı Devleti ile Memlûkluların arasının bozulmasına neden oldu.

Harita-4: Yıldırım Bayezid’in Anadolu seferleri sonunda Osmanlı’nın Anadolu toprakları


 


 

·         ÖDEV:

A)     Sayfa 64’teki Değerlendirme soruları

B)      Sayfa 65’teki etkinlik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...