23 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -10/ Seleukos Kralı III. Antiokhos ile Savaşlar

 

C.      Seleukos Kralı III. Antiokhos ile Savaşlar

·         Büyük İskender’in varisi krallıklarından Seleukos krallığı III. Antiokhos döneminde yeniden güçlenmek istemişti. Antiokhos, Ptolemaiosların Anadolu, Trakya ve Adalar denizindeki toprakları ele geçirmek ister. Bu durum Roma’yı rahatsız eder. Antiokhos’un ’un Yunan topraklarına sınırlarını yaymak istemesi üzerine Consul M. Acilius Glabri komutasındaki Roma ordusu onu Thermopylai’da mağlup eder. 

 III. Antiokhos


  ·      Antiokhos, Anadolu’ya geçse de Romalılar onu takip ederek Magnesia (Manisa) savaşında ağır bir yenilgiye uğratır. MÖ 188'de taraflar Frigya’da Apameia (Dinar)’da antlaşma imzalarlar.  Buna göre,  Antiokhos, Torosların kuzeydeki topraklarını terk edecek(Bu topraklar Roma’nın müttefikleri Pergamon ve Rhodos arasında paylaşılacak) . Fillerinin tamamını Roma’ya bırakacak.  Savaş gemilerinin önemli kısmını Roma’ya teslim edecek. Antiokhos, savaş tazminatı ödeyecek. Antiokhos, kendisine sığınan Pön savaşlarının ünlü komutanı Hannibal’ı teslim edecekti. Ancak Hannibal, Bitinya kralı I. Prusias’ın yanına kaçmış sonra da intihar etmiştir.

·         Bu savaştan sonra Seleukos krallığı eski gücünü kaybetmiş Anadolu’da Helenistik devletler kurulmuştu.


Küçük Asya’da (Anadolu) Helenestik devletleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...