23 Ocak 2022 Pazar

ROMA TARİHİ -9/ Makedonya Savaşları

 

B.      Romalıların Makedonya ile Savaşı

Kartaca savaşları esnasında Makedonya’nın Kartaca ile MÖ 215’te ittifak içine girmesinin nedeni Roma’nın sınırlarını Makedonya’nın kuzeyine kadar genişletmesi olmuştur.

1.       Birinci Makedonya Savaşı: Roma’nın Balkanlarda sınırlarını genişletmesi sonucunda MÖ 215 –MÖ 205 yılları arasında Birinci Makedonya Savaşı gerçekleşti. Roma, Kartaca-Makedonya ittifakına karşı Yunan Aitolia Birliği, Atina ve Pergemon krallığı ile ittifak yaptı. Bitinya krallığı ise Makedonya’nın tarafını tuttu. Makedonya kralı V. Philippos, Aitolia ittifakını MÖ 206’da yenmiş ve Romalıları Phoinike Barış antlaşmasına zorlamıştı. Buna göre Roma Illirya topraklarının bir kısmını Makedonya’ya verecekti.

Makedonya


2.       İkinci Makedonya Savaşı(MÖ 200-MÖ 196): Büyük İskender’in mirasçı krallıklarından Ptolemaioslar’ın Mısır toprakları dışındaki toprakları olan Trakya kıyılarını MÖ 202’de Makedon kralı Phillippos’un ele geçirdikten sonra aynı krallığın Ege adaları ve Anadolu kıyılarını da ele geçirmek istemesi üzerine Pergamon ve Rhodos kralları Roma’dan yardım ister. Bu durumlar üzerine İkinci Makedonya savaşı başladı. Roma Kynoskephalai savaşında Makedonyalıları ağır bir yenilgiye uğrattı. Yapılan antlaşmaya göre Makedonya sınırlı sayıda sker haricinde ordu bulundurmayacak Yunan şehir devletlerinin de bağımsızlıklarını tanıyacaktı. Makedonya, Roma’ya savaş tazminatı da ödeyecekti.

Makedonya Savaşları dönemi Akdeniz 


3.       Üçüncü Makedonya Savaşı (MÖ 171-MÖ 168): Makedonya’da Philippos’on yerine oğlu Perseus başa geçer. Roma’nın Anadolu ve Balkanlarda bulunan devletlerle iyi ilişkiler kurması Makedonya’nın işine gelmez. Pergamon krallığının Makedonya’nın Roma’nın etkinliğinin Makedonyalıların düşmanca tavır takınma şikeyeti üzerine Roma Üçüncü savaşı başlatır. Romalılar Pydna savaşında Makedonyalıları mağlup eder.  Dördüncü Makedonya Savaşı ( MÖ 150- MÖ 148)’nda Perseus’un oğlu iddiasıyla Andriscus adlı birinin Makedonya’yı bağımsızlığına kavuşturmak iste de başarılı olamaz. Roma, zamanla Makedonya’yı  (MÖ 146) eyalet haline getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSLAM BİLİM TARİHİ I. DÖNEM II. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI

  SORULAR 1. Bilim çalışmalarının yayılmasında önemli bir araç olan kâğıt ve mürekkep ilk kez kimler tarafından kullanılmıştır? (10p) Çinlil...