25 Ocak 2022 Salı

ROMA TARİHİ -16/Lucius Cornelius Sulla Felix

 

Dictator Sulla ve reformları

·         Lucius Cornelius Sulla aristokrat bir aileden geliyordu. MÖ 88’de consul olduğu sırada Pontos kralı VI. Mithradates’e karşı başarılı bir mücadele yürütmüştü. Daha sonra Roma’da egemenliğini kurmak istediğinde consul’ler Papirius Carbo ve Marius ile karşı karşıya geldi. Eski consüllerden popülist klikinin üyesi olan Gaius Marius, Sulla’nın Mithradates’e savaşında görevden alınmasını sağladı. Bunun üzerine Sulla aristokrat olan optimates klikinde kendine yer buldu. Sulla siyasi rakiplerini yok etmek için o zamana kadar yapılmayan bir uygulamayı gerçekleştirdi. Roma şehri üzerine yürüyerek Marius ve yandaşlarına karşı cadı avı başlattı. Sulla devleti iyi bir duruma getirmek için kendini dictator seçtirdi.

Temsili Lucius cornelius Sulla


·         Sulla daha sonra anayasayı aristokratların lehine yeniden düzenledi.

ü  Senatus’a yeniden güç kazandırdı ve devletin en yetkili organı yaptı; herhangi bir mecliste alınan kararı veto etme yetkisini geri verdi.

ü  Halk tribunus’larının gücünü kırdı; daha önce halk tribunus’u olarak görev yapanlar bundan böyle yüksek devlet memurluklarına seçilemeyeceklerdi. Böylece halk tribunus’luğu cazip bir görev olmaktan çıkarıldı.

ü  Atlı sınıfının mahkemelerdeki jüri üyeliklerini kaldırsa da o sınıftan sempatizanı olan 300 yeni üye daha alarak Senatus’un üye sayısını 300’den 600’e çıkardı.

ü  Aynı zamanda, quaestor olanların Senatus üyeliğine seçilmelerine ayrıcalık getirdi;

ü  quaestor’ların sayısını 10’a çıkardı.

ü  Aynı devlet memuriyetine ancak on yıl geçtikten sonra seçilebilinecekti. Bunu kanunlaştırmasının nedeni Sulla’nın kendisi gibi başka bir komutanın başkente ordusuyla yürüyerek yönetimi almasını engellemekti.

ü  Sulla, censor’luğu da kaldırdı.

·         Üç yıllık diktatörlükten sonra planladığı işlerin yoluna girdiğini gören Sulla, kendi isteğiyle diktatörlüğü bırakarak Puteoli’deki evine çekilmiş ve çok geçmeden de orada ölmüştür (MÖ78)  

Sulla'nın rekonstruksiyonu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...