25 Ocak 2022 Salı

ROMA TARİHİ -17/Gnaeus Pompeius Magnus

 

·         Gnaeus Pompeius Magnus

 

Temsili, Gnaeus Pompeius Magnus

·         Pompeius, askerleri tarafından Magnus (“Büyük”) unvanıyla onurlandırılan nadir komutanlardan biriydi. Pompeius, kariyerine, Müttefikler Savaşı sırasında genç bir subay olarak başlamıştı. Daha sonra Sulla’nın emri altında İtalya’da önemli başarılar elde etti. Afrika’da düzenin yeniden kurulmasında payı büyüktü. Atlı sınıfından gelen Pompeius, kariyerindeki ilk başarıları Sulla’ya borçluydu. Pompeius, Ispanya’da da muhaliflerine karşı başarılı oldu; orada da barışı ve düzeni sağladı.


·         Crassus ile birlikte M.Ö. 70 yılı consul’lüğüne seçildi. Aslında consul olmak için gereken olağan cursus honorum adımlarını izlememişti; diğer bir deyişle daha önce pleb tribunus’luğu veya praetor’luk yapmamıştı. Pompeius, Crassus ile birlikte Sulla anayasasını değiştirmek için çalışmıştır. Sulla zamanında önemsiz bir memuriyete dönüştürülen Halk tribunus’lugu yeniden cazip hale getirilmiş ve yine Sulla’nın kaldırdığı censor’luk yeniden getirilmişti; mahkemeler yeniden düzenlenmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...