27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -18 /I. Triumvirlik ve kurucuları

 

·         Birinci Triumvirlik -1-

·         MÖ 63 yılında Gnaeus Pompeius Magnus, Marcus Licinius Crassus ve Gaius Julius Caesar arasında yapılmış olan üçlü yönetim antlaşmasıdır. 

1. Triumvirlik kurucuları ( Caesar, Pompeius ve Crassus)


·         Pompeius, Küçük Asya’da Pontus Kralı VI. Mithridates (Eupator,MÖ120-MÖ 60)’e karşı üstün başarı göstererek Roma’daki ününü sağlamlaştırmıştı.  Bu başarısına rağmen Pompeus, askerlerine toprak talebi Senatus tarafından reddedilmesi üzerine senatus karşıtı olan Caesar ile güçlerini birleştirmiştir. Hatta Caesar, Cornelia Cinna’dan doğan kızı Iulia’yla Pompeius’u evlendirmiştir. Crassus ise Roma’nın en zengin kişilerinden biridir. Crassus, Caesar’ın yaptığı toprak reformlarının kendisine uygun olmadığı halde Caesar’ı destekledi. Caesar, bu antlaşmaya zarar verebilecek Cicero (ünlü Romalı hatip ve yazar, MÖ146- MÖ 43) ve Cato(Romalı siyasetçi MÖ 95-Mö 46)’nun sürgün edilmesi gerekti.

Cicero'nun bir kitabı


·         Yapılan ittifak antlaşmasına zarar verebileceklerden kurtulduktan sonra Caesar, Galia tarafına fethe gider.  Helvet (Modern İsviçre’nin resmi adı da Helvetia’dır), Kelt, Bellovak, Ambion kabileleri egemenlik altına alındıktan sonra Caesar, Luca Antlaşması ile MÖ 56’da aynı eyalaletlerde valilik makamını da 5 yıl uzatmıştır.

·          Crassus, Partlarla mücadele ederken Caesar da Britannai’nın fethine Thames nehrine kadar koyulmuştu. Caesar, Orta Galia’da isyanla karşılaşırken Pompeus, senatusla anlaşarak tek başına consul olmuştur. Buna rağmen Caesar, Galia’daki isyanları bastırmayı başarmıştır. Caesar’ın başarıları Pompeus’un gözden düşmesine neden oldu. Cicero sürgünden çağrılarak Pompeus’a proconsulluk görevi ile ona Roma’nın buğday ihtiyacını karşılama görevi verildi.

Thames nehir konumu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...