27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -21/Gaius Julius Caesar-Tarih Sahnesinde Büyük komutan

 

·         Gaius Julius Caesar   -1

·         MÖ 100 yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Gaius, Iulius soyu Caesar familyasına mensuptur. Bu adla kendisini Aeneas’ın oğlu Iulius’a bağlamaktadır. Gaius, babasını 16 yaşlarındayken kaybeder. Gaius, Gaius Marius ve Cornelius tarafından baştanrı Iupiter (Jupiter) başrahibi olan Flamen Dialis olarak önerilir. Bu makamda oturanların senatusa gidebilme şansı olabiliyordu. Daha sonra Cornelius Cinna’nın kızı Cornelia ile evlendirilir. Bu evlilikten kızı Iulia, Pompieus ile evlendirilecektir.


Roma'nın en kudretli komutanı Caesar





·         Bu dönemlerde Senatus taraftarı Sulla halk alehinde çalışmalar yapmaktaydı. Sulla, Gaius’tan karısını boşamasını ister. Çünkü Sulla’ya göre yüksak rahip konumunda oturan kişinin karısı da soylu olmak durumundaydı. Karısını boşayan kişi bu makamda oturamazdı. Gaius’un halası Iulia da halkçı Marius’un eşidir.  Gaius Caesar, Sulla’nın hiddetini çeker. Ancak rüşvetlerle ve Vesta rahipleri desteği ile hayatta kalmayı başaran Caesar, Asia eyaleti propreator Marcus Minucius’un yanına gider. Marcus Minucius’un Midilli adası kuşatmasında büyük başarılar elde ederek kendisine corona civica (sivil taç) ödülü verilmiştir.

Defne yaprağı tacı takan Caesar


·         Gaius Caesar daha sonra Roma’ya gider orada eski consül Cornelius Dolabella’yı rüşvet almakla suçlamış ancak eski consül aklanınca Rodos’a gitmeye karar verir. Gaius Caesar, Asya’ya gitmeye karar verdikten sonra Akdeniz’de Pharmacussa adlı korsanlar yatağı adası çevresinde esir tutulur. Esir tutulduğu kırk gün için kendisinden fidye olarak 20 talanton istedikleri halde kendisinin değerinin en az 50 talanton olduğunu, bu durumun kendisine hakaret olduğunu söyler. Fidyenin ödenmesinden sonra serbest kalır. Miletos limanında topladığı donanmayla korsanların peşine düşüp onları astırdığı söylenir (MÖ 75). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...