27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -20/ I. Triumvirlik ve Pompeius

 1. Triumvirlik -3

·         Korsanlar Ege ve Akdeniz’de terör estiriyorlar ve onlara karşı herhangi bir güç kullanılamıyordu. Roma, korsanlar sorununu mutlaka çözümlemek istiyordu. Bu nedenle, M.Ö. 67’de çıkarılan  lex Gabinia” adını taşıyan bir kanun ile Pompeius’a üç yıl için denizlerde ve denizden 80 km kadar içerilere kadar Ege ve Akdeniz kıyılarında kayıtsız şartsız hükmetme yetkisi verildi.

Pompeius


·         Ayrıca büyük bir ordu ve donanma ile yüklü miktarda ödenek ayrıldı. MÖ 67 yılı yürütülen seferlerle Akdeniz korsanlardan temizlendi. Daha sonra Pompeius gözlerini Pontos Kralı VI. Mithradates (MÖ 121-MÖ63) ile olan savaşa çevirdi ve Mithradates’i yenilgiye uğratarak, Roma’nın Mithradates ile uzun yıllardır sürdürdüğü savaşa son noktayı da koydu (MÖ 66).

Pontos Kralı VI. Mithradates


·         Mö 63’te Pompeius, Syria ve Filistin topraklarını da Roma topraklarına kattı ve Syria(Suriye), Roma eyaleti yapıldı. Ancak Pompeius’un başarıları ve şöhreti Roma’daki rakiplerini veya muhaliflerini endişelendiriyordu. Bu denli büyük güce sahip birinin karşısında durmak bundan böyle mümkün olmayabilirdi.

Roma'nın Syria(Suriye) eyaleti


·         Bunun üzerine, Crassus ve Caesar,  Sergius Catilina’nın önderliğinde gerçekleştirilecek suikasta destek verdiler. Ancak suikast gerçekleşmedi. Daha sonra kendi başına hareket ederek ayaklanmaya teşebbüs eden Catilina, o sırada consul olan Cicero’nun girişimiyle deşifre olmuş ve vatan haini ilân edilmiştir. Hükümetin görevlendirdiği ordu Sergius Catilina’yı takip etmiş ve Pistona mevkiinde yapılan savaşta Sergius Catilina ve beraberindeki kuvvet yenilgiye uğratılarak, Sergius Catilina MÖ 62’de öldürülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...