27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -22/ Gaius Julius Caesar-III. Mithridates savaşı

 ·         Gaius Julius Caesar    -2

·         Bu sıralarda III. Mithridates savaşı (MÖ 74-63) başlamıştır. Gaius Caesar, Asia eyaletine akınlar yaparak Pontos akıncılarını bozguna uğratmış ve eyaletten kovmayı başarmıştır. Gaius Caesar, MÖ 69’da halası Iulia ve karısı Cornelia’yı kaybeder. Yaşı büyük kadınlar için cenaze konuşma yapılması normalken genç karısı için konuşma yapması rastlanan bir durum değildir. Cenaze konuşmalaronda kendi soyunu över. Soyunun krallar ve tanrıça Venüs’a dayandığını belirtir. Bu konuşmalarda hitabet yeteneğini konuşturan Gaius Caesar, halkın sempatisini kazanır. Aynı yıl Gaius Caesar, için üst düzey memurluk için ilk basamak kabul edilen Quaestor’luk makamına getirilmiştir. (Sonrakiler; Aedilik, Proetorluk, Consullük, Censorluk).

Pontos krallığı sınırları


·         Hispania’daki görevinde Gadez şehrinde İskender’in heykelini görünce o 33 yaşında dünyayı fethetti, diyerek hırslanmış ve Roma’ya gitmeye karar vermiştir. Bu sıralarda Halk partisine geçen Pompeius,  Akdeniz’i korsanlardan temizlemiş, Anadolu’dan Mithridates’i çıkarmış, Spartaküs isyanını da bastırmak, Levanten bölgesinin fethi gerçekleştirilerek Syria eyaleti kurulması gibi büyük başarılar elde etmişti. Pompeius’un bu şekilde güçlenmesi Caesar ile Crassus’u telaşlandırmış ona karşı komplo kurdularsa da Pompeius, hem kurtulur hem de Caesar ile Crassus da işin içinden sıyrılırlar(MÖ66). 

Roma'ya yıkılma tehlikesi geçirten Spartaküs


·         Caesar, MÖ 65’te Aedilik makamına getirildi. Aedilik makamında olanlar kendi servetlerinden harcayarak üst memurluk için binaların yolların bakımını üstlenmekteydiler. Caesar’ın istediği bir durumdur. Halkın desteği ile üst makamlara gelmek. Burada başarılı olan Caesar, kendisine henüz Roma toprağı olmayan Mısır, yönetiminin verilmesini ister. Ancak isteği reddedilince senatus ve oligarşi taraftarlarına cephe alacaktır. Bundan sonra daha fazla para harcanması gereken ve daha zenginlerin ancak seçilebildiği Pontifex Maximus (devlet başrahibi) makamına kendisinde daha zenginler olduğu halde seçilerek çok güçlenmiştir. Consüllüğe aday olup seçilemeyen Catilina iktidara gelirse borçluların borçlarını sileceğini vaat eder. Bu nedenle soyluların bazıları bile onun tarafına geçerler.

Temsili senatus


·         Consül Cicero, bu durum üzerine senatusa haber vererek önlem almaya çalışmış ancak Catilina aleyhine kanıt bulunamadı. MÖ 63’te Cicero, Catilina’yı üstü örtülü zan altında bırakmış ve Catilina ile Manilius’u vatan haini ilan ettirmişti. Catilina’nın Gallia’dan destek isteme mektupları ele geçirilince yok edilmiştir. Cicero başarılı olarak sivrilse de İtalyanlar arasında ekonomik problemler de devam etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSLAM BİLİM TARİHİ I. DÖNEM II. YAZILI ÇALIŞMA SORULARI

  SORULAR 1. Bilim çalışmalarının yayılmasında önemli bir araç olan kâğıt ve mürekkep ilk kez kimler tarafından kullanılmıştır? (10p) Çinlil...