27 Ocak 2022 Perşembe

ROMA TARİHİ -23/ Gaius Julius Caesar- Eşleri ve Bona Dea skandalı

 Gaius Julius Caesar    -3

·         MÖ 62’de Caesar, Praetor makamına gelmiştir. Bu sırada üçüncü eşi olan Pompeia ile ayrılmak durumunda kaldı (birinci eşi Cossutia, ikinci eşi Cornelia idi).

Cossutia


Cornelia 


Pompeia 


·         Bona Dea skandalı olarak bilinen olayda sadece kadınların katıldığı ibadete Publius Cloudius kadın kılığında ayine katılıp Pompeia ile birlikte olmaya çalışıp yakalanması üzerine Caesar eşinden boşanmıştır. Publius Cloudius’tan intikam almayarak hatta Cicero’nun düşmanı olduğu için yüksek makamlara gelmesini bile sağlayarak fayda sağlamıştır. Praetor görevi sonrası Propreator olarak Hispania/Ulterior’ a gönderildi. Caesar, Roma’a yetkisiz olmaktansa burada en etkili olmayı tercih ettiği de söylenir. Hispania’da işleri düzene koyduktan sonra İberria kabilelerini yenerek okyanusa kadar ulaşır. Kazandığı ganimetleri askerler arasında paylaştırması askerler arasında imperator olarak anılmasına neden olmuştur. Caesar, bu zaferini kutlamak ve burdan kazandığını Roma’da değerlendirmek için consül olmak amacıyla Roma’ya gitmeye karar vermiştir ancak komutanların şehre girmemesi gerektiği kuralı nedeni ile bundan vazgeçmiştir (MÖ 60).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ÇALIŞMA SORULARIDIR (2D 2Y)   1.   Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün h...